Ana SayfaManşetMilletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

HABER MERKEZİ – Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına dair gazetemize konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Bütün kirli politikalarını HDP ve Kürtler üzerinden aklamak istiyorlar” dedi. Bu uygulamanın sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmayacabileceğini de vurgulayan Sarısaç, “Kendilerinde bu gücü görürlerse kaybettikleri tüm belediyelere yönelirler” ifadelerini kullandı.


Haber: Pelin Özkaptan


31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra bugün sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eş başkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Belediyelere kayyum atanmasına HDP, CHP ve TİP’in yanı sıra sendika ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi.

‘Şuursuzca bir politika’

Bu karara ilişkin Gazete Karınca’ya konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, yaşananları 31 Mart’ta İstanbul’daki seçimlerin iptal edilmesine benzetti.

“Anti demokratik ülkelerde tedbir alınması gereken bir durumdur bu. 31 Mart seçimlerinden sonra artık kayyumsuz bir dünya, kayyumsuz bir Türkiye hayalimiz ve beklentimiz vardı. Ama tabii ki devleti çok iyi tanıyoruz.
“İnsanlığı, demokrasiyi ve doğayı tanımayan bir hükümetle karşı karşıyayız ve dolayısıyla böyle bir politikayı yeniden hayata geçirebileceklerini bekliyorduk. Ancak AKP bile olsa yerel seçimlerden 4,5 ay sonra böyle şuursuzca bir politikayla bunu yapacağını beklemiyorduk. Bu durum 31 Mart İstanbul seçimlerinin iptaline benziyor. Hukuksuz olarak irade gasp ediliyor.”

‘Kaybettikleri diğer belediyelere de yönelebilirler’

Sarısaç, “Başka kentlerde de kayyum politikası bekliyor musunuz” sorumuza bunun HDP’li belediyelerle sınırlı kalmayabileceğini söyleyerek yanıt veriyor.

“AKP-MHP zihniyetinin yapmak istediği o. Siyasi partileri, demokrasiyi hiçe sayan bir politika tarzları var. Bu nedenle evet eğer AKP-MHP kendinde bu gücü görürse HDP’li belediyelere tek tek kayyum atadıktan sonra hatta belki onu bile onu bile beklemeden Ankara, İstanbul gibi kaybettiği yerdeki diğer belediyelere yönelebilir.
“Bugünkü kayyum kararı bunu bütün Türkiye’ye yayma politikasıdır. Türkiye kamuoyunda HDP’yi ve Kürtleri düşmanlaştırmak üzere yaratılmaya çalışılan bir algı var. Bu da bunun bir uzantısı. Bütün kirli politikalarını HDP ve Kürtler üzerinden aklamak istiyorlar.”

‘Kürtler duygusal ve siyasal kopuşa götürülmek isteniyor’

Bu kentlerin seçilmiş olmasının nedeninin “HDP’nin seçimde izlemiş olduğu strateji ve Kürtlere yıllardır besledikleri nefret” olduğunu söyleyen HDP’li vekil, hükümetin Kürtleri siyasal kopuşa götürmeyi amaçladığını belirtiyor.

“Devlet ciddiyetinin de kalmadığı bir durum var artık karşımızda. Savaş devleti üzerinden yürütülen bir politika var. Kürtler üzerinde kirli pazarlık bundan örgütleniyor. Bu evet şuan sadece Kürt illerine yönelik gibi duruyor ancak öyle değil. Bu Türkiye’yi bir uçuruma sürükleme durumudur. Biz yıllardır hükümetlerin türlü politikalarına karşı uzlaşı ve barış mücadelesi veriyoruz.
“Kürtler kendilerini Türkiye halklarından ayrı görmedi. Ancak devlet bu uygulamalarıyla Kürtleri duygusal ve siyasal anlamda kopuşa götürmeyi amaçlıyor. Türkiye ile Kürt halkının bağını koparmak amaçlanıyor. Asıl bölücü olan onlar.”

‘Mesele sadece HDP ve Kürtlerle ilgili değil’

Sarısaç, hedefte sadece HDP’nin olmadığını bir kez daha yineleyerek, iktidarın bu politikalarının karşılık bulamayacağını da vurguladı.

“Van Büyükşehir Belediyesi’ne getirilen kentin valisi Mehmet Emin Bilmez’in binaya girdiğinde yaptığı ilk hareket amaçlananın ne olduğunu gayet net bir şekilde bize gösteriyor. Bu fotoğraf, amaçlanan politikanın en bariz örneği şu anda.
“Bilmez, makam odasına girdiğinde duvardaki Atatürk fotoğrafını indirdi ve yerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını astı. Bu görüntü, meselenin sadece HDP ve Kürtlerle ilgili olmadığını gösteriyor.
“Ancak bir kez daha söylüyoruz bu politikalarında başarılı olamayacaklar. Biz halklar olarak onlara tekrar kaybettireceğiz.”

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

HDP’den kayyum açıklaması




Önceki Haber
Memur zammı: Hükümet teklifini güncelledi, Memur-Sen yine kabul etmedi
Sonraki Haber
Diyarbakır'da gazeteci Ziyan Karahan gözaltına alındı