Ana SayfaDünyaMülteci yardım gemisi kaptanı ödülü geri çevirdi: Karar verici otoritelere ihtiyacımız yok

Mülteci yardım gemisi kaptanı ödülü geri çevirdi: Karar verici otoritelere ihtiyacımız yok

HABER MERKEZİ – İtalya’da 20 yıl hapis cezası ile karşı karşıya olan mülteci yardım gemisi kaptanı Pia Klemp, Paris’in en saygın sivil ödülü olan “Büyük Vermeil Madalyası”nı reddetti, “Kimin ‘kahraman’, kimin ‘yasadışı’ olduğuna karar verecek otoritelere ihtiyacımız yok” dedi.


Çeviri: Evrim Şaşmaz


Almanyalı kaptan Pia Klemp, Fransa başkentini göçmen ve mültecilere yönelik ikiyüzlülükle suçlayarak Paris Belediyesi’nin insani yardım ödülünü geri çevirdi.

Klemp, yoldaşı Almanyalı Carola Rackete ile beraber Akdeniz’de yüzlerce insanın kurtarılmasına eşlik etmişti.

Temmuz ayında her iki kaptan da çabalarından dolayı takdir görmüşler ve “Büyük Vermeil Madalyası”na layık görülmüşlerdi.

Ancak Klemp, ödüle layık görülmelerinin ardından Paris’in en saygın sivil ödülünü geri çevirdi.

Klemp, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “Kimin ‘kahraman’, kimin ‘yasadışı’ olduğuna karar verecek otoritelere ihtiyacımız yok” diye belirtti.

Paris Valisi Anne Hidalgo’yu işaret eden Klemp, şunları yazdı:

“Beni bir madalya ile ödüllendirmek istiyorsunuz… Çünkü ekiplerimiz ‘günlük olarak göçmenleri zorlu koşullardan kurtarmak için çalışıyor’. Bununla beraber siz protestoları bastırarak göçmenlerin ve sığınmacıların haklarını savunan insanları kriminalize ederken polisiniz de sokaklarda yaşamaya zorladığınız insanların battaniyelerini çalıyor.”

Paris Belediyesi’nden bir yetkili ise konuyla ilgili olarak Klemp ile iletişime geçeceklerini belirtti.

Valilik de Reuters’a yaptığı açıklamada, “Paris kenti mültecileri desteklemek, onları barındırmak ve insaniyetlerine yönelik onurlu bir saygı sağlamak için tamamen harekete geçmiş durumda” ifadesine yer verdi.

Özellikle Rackete’in eylemlerini ağır bir şekilde eleştiren İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise ödül ile ilgili olarak dehşete düştüğünü ifade etti.

Salvini, “Belli ki Paris Belediyesi’nin yapacak daha iyi bir işi yok” diye belirtti.

Hapis cezasıyla karşı karşıya

Klemp, gemilerinden biri olan Iuventa, yerel otoriteler tarafından Ağustos 2017’de alıkonulduğundan beri İtalya’da soruşturma sürecinde. Yasadışı göçe yardım ile suçlanıyor.

20 yıl hapis cezası ile karşı karşıya olan Klemp, Basler Zeitung’a yaptığı açıklamada gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar giderek asılsız suçlamalara karşı mücadele edeceğini belirtti.

Pia Klemp, aynı zamanda İtalya otoritelerini de bir “gösteri davası” oluşturmak ile suçladı.

Bu suçlamaların ardından ise yüz binlerce insan onu savunmak için imza kampanyasına katılarak İtalya’dan Klemp’e ve tayfasına yönelik tüm cezai süreçlerin durdurulmasını talep etti.


Kaynak: DW

Carola Rackete: Benim davam mültecilerin sorunlarını gölgede bırakmamalı

Rackete: Avrupa’nın Afrika’yı sömürmesi sonucu insanlar kaçışa zorlanıyor

Previous post
Kayyum protestoları 4'üncü gününde: '23 Haziran'da nasıl yaptıysak yine yapabiliriz'
Next post
Kamu Emekçileri Hareketi ve Kürt emekçiler – V