Ana SayfaGüncelMusa Baki’nin yeni albümü ‘Repal’ dijital platformlarda

Musa Baki’nin yeni albümü ‘Repal’ dijital platformlarda

HABER MERKEZİ – Kürtçe’nin Kırmancki lehçesini müzik ile yaşatmaya çalışan sanatçılardan Musa Baki’nin yeni albümü ‘Repal’ dijital platformlarda yayınlandı.

Dersimli sanatçı Musa Baki’nin maxi single albümü ‘Repal’, dijital olarak yayınlandı.

Kalan Müzik etiketiyle geçtiğimiz günlerde yayınlanan albümde sözü ve müziği Baki’ye ait olan “Rewala mı” ile derleme olan “Meleme” ve “Lazım Değilsin” isimli üç eser bulunuyor.

“Repal” yumuşak aynı zamanda da özgün melodi akışları ve güçlü altyapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

İlk albümünde olduğu gibi sanatçı, son çalışmasında da anadili olan Kırmancki ısrarını sürdürüyor.

Yeni Yaşam’dan Neğşirvan Güner’e konuşan Musa Baki, Repal’in ortaya çıkışını ise şöyle anlatıyor:

“Aslında bir bir albüm çıkarmayı düşünüyordum, bestelerim de hazırdı. Stüdyoya girdikten sonra koşullar maxi single yapmaya yöneltti bizi. Ama zorlu bir süreçti benim için. Derlemelerin üzerinde çalışmak, sözlerini düzeltmek uzun sürdü.
“Kendi anadilimde üretiyorum, üretmeye de devam edeceğim. Özellikle Kırmancki dilinde üretmek çok önemli. Onun için de Kırmancki dilinde sanat yapan herkes desteklenmeli.”

Kendi çabaları ile ayakta durmaya çalıştıklarını anlatan Baki, yaşadıkları sıkıntılara ilişkin de “Maalesef konser verme noktasına gelince bu konuda sorun yaşıyoruz. Hiç destek görmüyoruz. Kendi çabamızla ayakta durmaya ve anadilimizle üretmeye, insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz” diyor ve ekliyor:

“Burada Kürt kurumlarına düşen nitelikli işler üreten insanlara yer vermesi. Sahne yapma imkanı bize verildiği zaman, daha sonraki üretimler için de önümüz açılmış olur.”

‘Kırmanckiyi müzik ile ne kadar yaşatabiliriz?’

Kürtçe’nin Kırmancki lehçesini müzik ile yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Baki, “Ama bu dili müzik ile ne kadar yaşatabiliriz” demekten de geri durmuyor.

Kırmancki’nin kaybolma tehlikesi altında olduğunu da söyleyen Baki, şöyle devam ediyor:

“Bu çok acı verici bir durum. Dersim’de bile artık aileler çocukları ile Türkçe konuşuyor. Bu çok kötü bir tabloyu ortaya koyuyor. Biz sanatla uğraşanlar elimizden geleni yapıyoruz, ama geriye kalan ise akademik anlamda anadilde eğitim. Kırmancki söylenen şarkılara olan ilgi dile pek verilmiyor. Anadilimizi ancak eğitimle yok olmaktan kurabiliriz.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İnternetten yayınlar artık RTÜK denetiminde: Netflix ve türevlerine engelleme gelebilir
Sonraki Haber
Valilik: 20 günde 12 bin göçmen İstanbul’dan gönderildi