Ana SayfaDünyaNASA’nın uydu görüntüleriyle Amazon yangınları

NASA’nın uydu görüntüleriyle Amazon yangınları

HABER MERKEZİ – NASA uydu verileri Amazon ormanlarında devam eden yangınların son dokuz yıldaki en yoğun düzeye ulaştığını ortaya koyuyor.

Dünya oksijeninin yüzde 20’sini üreten Brezilya’daki Amazon ormanlarında başlayan yangın haftalardır devam ediyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA), Amazon ormanlarındaki yangını görüntüledi.

“Space.com” internet sitesinde yer alan habere göre, NASA’nın atmosfer gözlemleri için kullandığı Aqua Uydusu’ndaki Orta Çözünürlüklü Radyo Dalga Ölçer Görüntüleyicisi (MODIS), Amazonlar’ın yaz aylarındaki yangın yoğunluğunun bu yıl 2010’dan beri görülen en yüksek düzeye ulaştığını belirledi.

Yangınların son dokuz yıldaki en yoğun düzeye ulaştığını ortaya koyuyor.

Öte yandan yine Aqua Uydusu’nda bulunan Kızılötesi Atmosfer Sondası (AIRS) da Amazonlar’ın kuzeyinde oluşan dev karbonmonoksit bulutunun, 5 bin 500 metrelik bir irtifada doğuya ve güneye doğru yayıldığını tespit etti.

MODIS’den elde edilen verilerin Brezilya’da Amazonlar bölgesini oluşturan yedi eyaletteki orman yangınlarında geçen yıla göre belirgin bir artış olduğunu gösterdiğini belirten NASA’nın Biyosfer Bilimleri Laboratuvarı Başkanı Douglas Morton’a göre, yangınların çıkış yeri ve zamanı, kuraklık şartlarına değil, arazi açma amacına işaret ediyor.

Ormanları ticari kullanıma açma sözü vermişti

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise INPE üyelerinin, yönetimini kötü göstermek için orman tahribatı hakkında “yanıltıcı rakamlar yayımlamış olabileceğini” öne sürerek, “şüpheli” bulduğu rakamları sağlayan yetkilileri derhal görevden alacağını söylemişti.

Bolsonaro, devlet başkanı seçiminden önce Amazonların korunmasının ülkenin ekonomik gelişimine engel olduğunu belirtmiş ve bu alanı ticari kullanıma açma sözü vermişti.

Çevre örgütleri, Bolsonaro hükümetinin iktidara gelmesinden bu yana yangınların yüzde 82 arttığını savunuyor.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron, 26 Ağustos’ta G7 ülkeleriyle birlikte Amazon ormanları için Brezilya’ya 22 milyon dolarlık yardım yapılacağını söylemişti. Brezilya hükümeti yetkilileri de yardımı geri çevirmek için bir neden görmediklerini belirtmişti.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise G7 ülkelerinin asıl niyetinin başka olduğunu, Amazonları ‘kurtarma’ adı altında bu niyetin gizlemesine izin veremeyeceklerini belirterek Fransa’yı ülkesine “sömürge gibi” davranmakla suçlamıştı.

500 bin hektar orman yok oldu

Şu ana kadar Bolivya’nın doğusunda yaklaşık 500 bin hektar orman ve otlak alanın kül olduğu belirtiliyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü Küresel Orman İzleme Örgütü (WRI) 25 Nisan 2019’daki raporunda, Amazon’da 2015’ten bu yana 800 bin hektar alanın tahrip edildiğini ifade etti.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) tarafından da Amazon ormanlarında Haziran’da 920 kilometrekare, Temmuz’da da bin kilometrekareden fazla ormanlık alanın tahrip edildiği açıklanmıştı.

Amazon ormanlarındaki azalma ve canlı türlerinin yok olması üzerine çalışmalar yapan Imazon Vakfı’nın Mayıs ayından yayımladığı çalışmada ise, Ağustos 2018’den Nisan 2019’a kadar bölgede yaklaşık 2 bin kilometrekare ormanlık alanın yok olduğu belirtilmişti.

Ormansızlaşma ne getirecek?

  • İklim krizini daha da artıracak.
  • Güneş ışınlarını engelleyen ağaçlar olmazsa toprak kısa sürede nemini kaybederek kurur.
  • Dünya üzerindeki su döngüsünü de sağlayan ağaçlar olmadan ormanlar hızla çoraklaşacak.
  • Gündüzleri güneş ışınlarını bloke eden ağaçlar olmadan, diğer tüm bitkiler ve hayvanlar zarar görecek.
  • Küresel ısıtmayı körükleyen sera gazları emilimi azalacak, daha fazla sera gazı atmosfere girerek aşırı sıcakları daha da artıracak.

Amazon ormanları

Güney Amerika’da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunuyor. Ormanların yüzde 60’ı Brezilya, yüzde 13’ü Peru sınırları içerisinde.

Amazon ormanları dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturur ve dünyanın en büyük ormanıdır.

İçerisinde 40 bin ağaç çeşidi, 2 bin kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2 bin 200 balık çeşidi ile 128 bin 843 çeşit omurgasız hayvan bulunur ve bu nedenle dünya üzerinde en fazla türe sahip olan orman.

Amazon ormanları dünyadaki su kaynaklarının yüzde 20’sini oluşturuyor. Dünya’nın oksijeninin yüzde 20’si Amazon ormanlarında üretiliyor.


Karınca, NTV

Amazon yangınları: Brezilya yardımı reddetti




Önceki Haber
Nükleeri 'masum' ve 'iyi' gibi gösterenlere Mersin'den tepki
Sonraki Haber
Pet şişelere zorunlu depozito uygulaması 2021'de başlıyor