Ana SayfaDünyaNedeni tarım ilaçları: Brezilya’da 3 ayda 500 milyondan fazla arı öldü

Nedeni tarım ilaçları: Brezilya’da 3 ayda 500 milyondan fazla arı öldü

HABER MERKEZİ – Brezilya’nın dört eyaletinde son üç ayda 500 milyondan fazla arının öldüğü bildirildi. Besin zincirinde hayati önemi bulunan arıların toplu ölümlerine zirai ilaçların neden olduğu belirtiliyor.

Güney Amerika ülkelerinden Brezilya’da son 3 ayda 500 milyondan fazla arı öldü.

Ölen arıların 300 milyondan fazlası Rio Grande do Sul eyaletindeydi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre araştırmacılar, toplu arı ölümlerinin tarım ilacı kullanımından kaynaklandığını söylüyor.

İçeriğinde neonicotinoid ve fipronil gibi maddeler bulunan zirai ilaçların, arıların ölmesine neden olduğu belirtiliyor.

Bu maddeler arılara zarar verdiği için Avrupa Birliği tarafından (AB) Nisan ayında yasaklanmıştı ancak Brezilya tam tersini yaparak, zirai ilaçlarla ilgili yasakları kaldırdı.

Yaşam savunucuları tarafından “zehir paketi” adı verilen yasa ülkede çok eleştirilse de, Brezilya’da kimyasal tarım ilaçlarının kullanımını yaygınlaştırdı.

Arıların besin zincirinde hayati önemi var. Dünya genelinde tüketilen gıdanın üçte biri arıların polenlemesi sayesinde üretiliyor.

Arı ölümlerini durdurmak için ne yapılabilir?

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), daha önce yerleşim için kullanılmış olan ama artık kullanılmayan bölgelerin arılar için sığınaklara dönüştürülebileceğini belirtiyor.

WWF ayrıca şehirleşme arttıkça, arıları korumak için şehirlerdeki yeşil alanların da artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bazı araştırmacılar ise polen taşıyan böceklere yaşam alanı sunan ‘doğal yaşam dostu’ çiftçilik ve bahçeciliğin de olumlu etkisi olabileceğini söylüyor.

İnsanların da kendi bahçelerinde arıların polen taşımasına yardımcı olacak bitkiler yetiştirme ve çimleri uzun bırakarak arılara sığınak sağlama yoluyla sürece katkıda bulunabileceği belirtiliyor.

Ancak ekoloji örgütlerinin hemen hepsi, asıl hayati önlemin, zararlı tarım ilaçlarının yasaklanması olduğunda hemfikir.

Dünyada durum ne?

ABD’de geçen yıl arı üreticileri her 10 bal arısı kolonisinin dördünü kaybetmişti. Bu, ABD’deki bal üreticileri için tarihin en kötü kışı olmuştu.

Rusya’da da 20 bölgede toplu arı ölümleri gerçekleşmişti. Yetkililer bu nedenle bal üretiminin yüzde 20 düşebileceği uyarısında bulunmuştu.

Güney Afrika’da da geçen Kasım ayında en az 1 milyon arı ölmüştü. Ölümlere fipronil maddesinin neden olduğu açıklanmıştı.

Kanada, Meksika, Arjantin ve Türkiye’de de son 18 ay içinde toplu arı ölümleri yaşanmıştı.

Previous post
İtalya Başbakanı Conte istifasını sundu
Next post
Meteoroloji'den Batı Karadeniz için '75 kilograma kadar' şiddetli yağış uyarısı