Ana SayfaDünyaRusya’dan Türkiye’ye operasyon mesajı: Şam’ın onayı alınmalı

Rusya’dan Türkiye’ye operasyon mesajı: Şam’ın onayı alınmalı

HABER MERKEZİ – Rusya, Fırat’ın doğusuna yönelik düzenlenmesi planlanan operasyona ilişkin “Şam’ın onayı alınmalı” mesajı verdi. Açıklamayı yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, söz konusu mesajın “Türkiye tarafından düzenlenen harekatlar için de geçerli” olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna düzenlenmeyi planladığı operasyona ilişkin değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye topraklarında düzenlenecek tüm askeri harekatlar için Şam yönetiminin onayının alınması gerektiğini söyledi.

Zaharova, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna operasyon düzenleneceği yönündeki açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, şunları dile getirdi:

“Terörle mücadele faaliyetleri için Şam’ın onayı alınmalı. Burada egemen bir ülke söz konusu olduğu için bu, ilk ve mutlak şarttır. Bu, Rusya’nın hiçbir şekilde değişmeyen ilkesel duruşu olup, Türkiye tarafından düzenlenen harekatlar için de geçerlidir.
“Hiç kuşkusuz, Türk partnerlerimizle iletişim halindeyiz. Halihazırda çözülen ve henüz çözüm bulunmayan sorular var ancak bu, egemen bir ülke olarak Suriye’nin topraklarını kontrol etmesi gerektiği ve topraklarında yaşananlara ilişkin kararlar alma hakkına sahip olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz.”

Rusya’nın “Suriye’yi parçalamayı öngören her türlü girişime karşı olduğunu” da belirten Zaharova, ayrıca sözlerine şunları ekledi:

“Suriye’nin bölgelerinin hiçbir gerekçeyle koparılamayacağını ve bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz.”

Ne oluyor?

Türkiye, bir süredir Fırat’ın doğusunda Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde olan bölgelere yönelik operasyon mesajları veriyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ayın başında yaptığı açıklamada “Biz Afrin’e girdik, Cerablus’a da girdik, El Bab’a da girdik. Şimdi de Fırat’ın doğusuna gireceğiz” demiş ve eklemişti:

“Biz bunu Rusya’yla da paylaştık, Amerika’yla da paylaştık. Çünkü oralardan bize bu taciz atışları devam ettikçe bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Biz bir yere kadar sabrederiz. O sabrın bir sonu var.”

Erdoğan’ın ardından da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan operasyon sinyali gelmişti.

ABD ile 5-7 Ağustos tarihleri arasındaki görüşmelerde mutabakata varılmasına karşın operasyon tehditlerini sürdüren Çavuşoğlu, “Ne pahasına olursa olsun Fırat’ın doğusunu temizleyeceğiz” demişti.

“Burada kararlılığımızda hiçbir şekilde değişiklik yoktur. Amerika’nın da artık bizi Münbiç gibi oyalama sürecine girmesine de müsaade etmeyeceğiz. Bunu açık söylüyoruz, kendilerine de söyledik.”

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine operasyon düzenlemesini ‘kabul edilemez’ bulduklarını söylemiş ve tek taraflı saldırıları engelleyeceklerini beyan etmişti.

Diğer yandan karşılıklı restleşmelerle eş zamanlı süren ve üç gün devam eden görüşmelerin neticesinde ise ABD ile Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’ oluşturmak üzere ortak harekat merkezi kurmak için anlaşmıştı.


Taraflardan ‘güvenli bölge’ açıklamaları: Kim ne diyor?


Karınca, Sputnik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rektör Ağırakça: Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kapatılması söz konusu değil
Sonraki Haber
İsrail'den ABD Kongresi’nin iki Müslüman üyesine giriş yasağı