Ana SayfaEkolojiSoyer: İzmir’de yanan alan 500 hektar değil, 5 bin hektarın üzerinde

Soyer: İzmir’de yanan alan 500 hektar değil, 5 bin hektarın üzerinde

HABER MERKEZİ – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Karabağlar’da üç gün sonunda söndürülebilen orman yangınıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bizim yaptığımız tespitler 5 bin hektar alanın üzerinde bir alanın yanmış olduğunu gösteriyor” dedi.

İzmir’in Karabağlar ilçesinde 18 Ağustos’ta başlayan, Seferihisar ve Menderes’e sıçrayan orman yangını üç gün sonunda ancak söndürülebilmişti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çıkış nedeni bilinmeyen yangında yaklaşık 500 hektarlık alanın zarar gördüğünü söylemişti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise yangınla ilgili yaptığı açıklamada, “Yanan alan 500 hektar olarak ifade edildi fakat bizim yaptığımız tespitler 5 bin hektar alanın üzerinde bir alanın yanmış olduğunu gösteriyor” dedi.

İzmir Belediyesi tarafından düzenlenen Ulaşım ve Toplu Taşıma konulu toplantıda konuşan Soyer, ormanların yandığı bölgede meclis toplantısı yapacaklarını belirtti.

Soyer, İzmir Karabağlar’daki orman yangınının kent tarihinin en büyük yangınlarından biri olduğunu söyledi ve Ege Orman Vakfı’nın bir bağış kampanyası başlattığını ifade etti.

Soyer, yangınla mücadeleyle ilgili de şunları söyledi:

“Ama mesele sadece fidan dikmekten ibaret değil. Mesela dikilecek ağacın türünden onun korunmasına, vatandaşların ona sahip çıkma bilincine, eğitimine, birçok alanda adım atılmasını gerektiren bir hikayedir.”

30 Ağustos’ta belediye ile paylaşılan fikirlerin, tavsiyelerin değerlendirilmesi için bir araya gelineceğini söyleyen Soyer, önerilerin Belediye Meclisi’nde karar haline getirilip İzmir Valiliği’ne iletileceğini belirtti.

Pakdemirli: Uçak tartışması hükümetimize siyasi saldırı

Diğer yandan yangın söndürme uçaklarının kullanılmamasıyla ilgili tartışmalar ise sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yangın söndürme çalışmalarında uçak kullanılmamasına yönelik eleştirilere karşılık Türkiye’de kendilerine hizmet verecek bir uçak filosu bulunmadığını savunmuştu.

“(Türk Hava Kurumu) THK’nın elinde olan uçaklar 6 tane ama 3’ü şu an yerde, ground vaziyette. Yani motor yuvalarında motor yok; 3 tanesinin faal olduğunu söyleniyor. Bunların da sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir link kurma imkanı yok. Bugün itibariyle Türkiye’de bize hizmet verebilecek bir uçak filosu ne yazık ki bulunmuyor.”

THK’den ismini vermek istemeyen bir yetkili ise bianet’e yaptığı açıklamada, ellerinde 6 tane CL-215 tipi yangın söndürme uçağı olduğunu fakat Bakanlık’ın söz konusu ihaleyi kendilerine vermediği için bu uçakları şu anda kullanamadıklarını ve atıl şekilde bekletildiğini söylemişti.

Buna karşın Pakdemirli, dünkü açıklamasında ise “söndürme uçağı tartışmasının geri planında hükümetimize siyasi saldırı var” diye konuşmuştu.

“Hükümetimize siyasi saldırı var, bu dikkate alınmalı. THK’nın verdiği sertifikaların hiçbirine güvenmiyorum. THK uçakları işimize yaramıyor. Almak zorunda değiliz. THK siyasetin oyuncağı olmuş durumdadır. Ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor.”

Karınca, BBC Türkçe