Ana SayfaGüncelSurp Stepanos Manastırı aslına uygun restore edilecek

Surp Stepanos Manastırı aslına uygun restore edilecek

HABER MERKEZİ – Van Büyükşehir Belediyesi, Muradiye ilçesinde bulunan ve büyük bir bölümü yıkılmış Surp Stepanos Manastırı’nı aslına uygun restore edecek.

Van’ın Muradiye ilçesi Aksorik Dağı’nın etekleri ile Bend-i Mahi Çayı kenarında bulunan tarihi Surp Stepanos Manastırı, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek.

13’üncü yüzyılda inşa edilen ve 1915 yılına kadar ibadete açık kalan manastır, özellikle 1970’li yıllardan sonra büyük bir yıkıma uğradı.

Tüm tahribatlara rağmen yüzyıllardır ayakta kalmayı başarabilmiş manastır, son 50 yıl içerisinde özellikle define avcılarının hedefinde.

Manastırın eski ihtişamına kavuşturulması ve kente yeniden kazandırılması için harekete geçen Van Büyükşehir Belediye Meclisi İnanç ve Değerler Komisyonu, yapıda incelemelerde bulunarak tahribat raporu hazırladı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Komisyon Başkanı Melice Görmez, manastırın bir an önce restore edilmesi gerektiğini belirterek, “2017 yılında Van’ın Edremit Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Atıf Çiçekli’nin talimatıyla Ermeni mezarlıkları üzerinde inşa edilen WC’lerle yapılan saygısızlığı ortadan kaldırmak için manastırı restore edip birlikte yaşamış halkların tarihi gerçekliğini yansıtacağız” dedi.

Kentte bulunan tarihi yapılar hakkında araştırmalar yapacaklarını ve bu yerlerin tekrar kente kazandırılacağını ifade eden Görmez, İnanç ve Değerler Komisyonu’nun Türkiye’de ilk kez Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulduğunu kaydetti.

Komisyon olarak bu güne kadar birçok tarihi yapıyı ziyaret ettiklerini ve raporlar hazırladıklarını belirten Görmez, sözlerini şöyle tamamladı:

“Birlikte yaşamanın kültürünü tekrar inşa etmeliyiz. Halkımız şunu çok iyi bilmeli ki asıl hazine buradaki tarihi yapılardır. Bu yapıların ayakta kalması bizim için en büyük zenginliktir. Bu konuda herkesten yardım bekliyoruz ve herkesi duyarlılığa davet ediyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Öcalan: Çözüm için hazırım ancak devlet aklı da gereğini yapmalı
Sonraki Haber
Reyhanlı'da mühimmat deposunda patlama