Ana SayfaDünyaSuudi Arabistan’da kadınlara ‘erkek onayı’ olmadan seyahat hakkı

Suudi Arabistan’da kadınlara ‘erkek onayı’ olmadan seyahat hakkı

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan’da 21 yaşına ulaşan kadınlar artık erkek bir aile ferdinin izni olmadan pasaport çıkarabilecek ve yurtdışına gidebilecek.

Suudi Arabistan’da, toplumsal cinsiyet alanında yeni bir düzenlemeye gitti.

Kral Selman’ın onayını alan yeni düzenlemeyle 21 yaşına ulaşan Suudi Arabistanlı kadınlar, erkek bir aile ferdinin izni olmadan pasaport başvurusu yapabilecek ve yurtdışına seyahat edebilecek.

Böylelikle, kadınları yasa karşısında reşit görmeyen vasilik sistemi de Suudi Arabistan’da kısmen sona ermiş oldu.

Ancak yeni düzenleme, kadınların hapisten çıkması, sığınma evine yerleşmesi ya da evlenmesi için erkek bir aile üyelerinin rızasını alma zorunluluğuna son vermedi.

Suudi Arabistan’da kadınlar hâlâ çocuklarına vatandaşlık hakkı sağlayamıyor ve çocuklarının evlenmesi için kadınların verdiği onay geçerli sayılmıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2016 yayınladığı araştırmasında Suudi Arabistan’daki vasiliğin istismara açık bir sistem olarak nitelendirmişti.

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Rima Bender el Suud ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajında yeni düzenlemenim ‘tarihi’ olduğunu söyledi.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği için bütüncül bir yaklaşım taşıyan, kuşkusuz Suudi Arabistanlı kadınlar için gerçek değişime neden olacak bir durum.”

2017 yılında Suudi Arabistan’da kadınlara yönelik araç kullanma yasağı da kaldırılmıştı.


Bu haberi DW Türkçe’den derledik.



Önceki Haber
73. Ferman: Bir düşünün – Azad Barış
Sonraki Haber
92 ilaç geri ödeme listesine alındı