Ana SayfaGüncelTaraflardan ‘güvenli bölge’ açıklamaları: Kim ne diyor?

Taraflardan ‘güvenli bölge’ açıklamaları: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek “Bölgede İnsansız Hava Araçlarımız görev icra etmeye başlamıştır” dedi. ABD Savunma Bakanlığı “güvenli bölge” oluşturma hedefiyle varılan anlaşmanın aşamalı olarak hayata geçirileceğini açıklarken, Demokratik Suriye Güçleri ise sadece bir alanın değil, tüm sınır hattının varılacak anlaşma kapsamına alınması gerektiğini belirtti.

Ankara’da 3 gün boyunca ABD ile Türkiye arasında yürütülen “güvenli bölge” görüşmeleri mutabakat ile sonuçlanmış, Urfa’da ‘Müşterek Harekât Merkezi’nin kurulması kararlaştırılmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hafta başında yaptığı açıklamada ABD ile mutabakata varılan ortak harekat merkezinin en kısa sürede açılacağını söylemişti.

Geçtiğimiz günlerde bu kapsamda “altyapı kurulum çalışmalarına başlandığını” bildiren Milli Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada ise ‘Müşterek Harekât Merkezi’nin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bölgede İnsansız Hava Araçlarımız görev icra etmeye başlamıştır” denildi.

“ABD ile koordineli bir şekilde Suriye kuzeyinde tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölge kapsamında; Şanlıurfa’da kurulacak Müşterek Harekat Merkezinin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Bölgede insansız Hava Araçlarımız görev icra etmeye başlamıştır.”

Milli Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada ise şu bilgiyi paylaştı:

“Bugün, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Twitty başkanlığındaki ABD askeri heyeti, Gnkur.Bşk.lığını ziyareti müteakip, harekat merkezinin kurulumu ile ilgili koordinelerde bulunmak üzere Şanlıurfa’ya intikal edecektir.”

Çavuşoğlu: Daha detaylandırılması gereken birçok konu var

“Güvenli bölge” konusuna ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Henüz daha detaylandırılması gereken birçok konu var” dedi.

Çavuşoğlu, Ankara’da yaptığı açıklamada “İHA’larımız bölgede uçuşlarına başladı. Burada amaç bir güvenli bölge oluşturulması” diye belirterek sözlerine şunları ekledi:

“Söylediğimiz ABD’nin bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağı. Maalesef Münbiç’te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar.”

Bakan Çavuşoğlu, ABD’nin YPG’ye silah yardımının da devam ettiğini belirtti.

Pentagon: ‘Güvenli bölge’ anlaşması aşamalı olarak hayata geçecek

Diğer yandan ABD’den de ‘Müşterek Harekât Merkezi’ne dair açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında kurulması planlanan “güvenli bölge” oluşturmak üzere Türkiye ile varılan anlaşmanın aşamalı olarak hayata geçirileceğini açıkladı.

AFP’ye konuşan Pentagon sözcüsü Sean Robertson, bazı operasyonların yakın zamanda başlayacağını belirterek, “Şu an Türk askeri muhataplarımızla birlikte Ortak Koordinasyon Merkezi için seçenekleri gözden geçiriyoruz. ABD, Türkiye ile istişareler sürerken bazı eylemleri hızla başlatmaya hazırlanıyor” dedi.

DSG: Anlaşma sağlanacaksa tüm sınır hattı için geçerli olmalı

“Güvenli bölge” anlaşmasına ilişkin ANHA’ya konuşan Kuzey ve Doğu Suriye’nin kontrolünü elinde tutan Demokratik Suriye Güçleri’nin Genel Komutanı Mazlum Abdi ise Ankara ile dolaylı yollardan yaptıkları görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.

Söz konusu görüşmelerin halen tam olarak bir sonuca ulaşmadığını ifade eden Abdi, taraflara kendi önerilerini sunduklarını belirtti.

“Bizim önerdiğimiz proje Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan tüm bölgeyi kapsıyor. Biz sadece kısmi bölge için olmasını istemiyoruz. Zaten bunu da kabul etmedik. Eğer bir anlaşma sağlanacaksa tüm Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye bölgesi için geçerli olmalı.
“Fırat ve Dicle suları arasında olacak bu bölgenin derinliği ise 5 km olacak. Gire Spi ile Serekaniye arasındaki bazı yerlerde bu derinlik 9 km’yi bulacak. Küçük bir alanda ise bu mesafe 14 km’ye ulaşacak.”

Basında çıkan sadece Gire Spi ile Serekaniye arasını kapsayan bölgede “güvenli bölge” kararı alındığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Abdi, böyle bir kararın olmadığını belirterek, “Ama şunu söyleyebiliriz, alınan kararın bu bölgeden başlatılması gibi bir talep var denilebilir. Ardından ise Kobani, Kamişlo ve Derik bölgesi geliyor” dedi.

Abdi, Kuzey ve Doğu Suriye sınırında sadece bir alanın değil, tüm sınır hattının varılacak anlaşma kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.

‘Güvenli bölge’nin ayrıntıları

Öte yandan Mezopotamya Ajansı (MA), Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında kurulması planlanan “güvenli bölge”nin ayrıntılarına ulaştığı haberini abonelerine servis etmişti.

Nazım Daştan imzalı haberde, varılan mutabakata göre “güvenli bölge”nin genişliğinin yaklaşık 100 kilometre, derinliğinin ise 5 kilometre olacağı belirtilmişti.

Söz konusu bölgenin ise Gire Spi’den Serekaniye’ye kadar uzandığı kaydedilmişti.

Demirören Haber Ajansı (DHA) ise Çarşamba günü yayınladığı haberde, askerlerin devriye güzergahı, ikmal ve lojistik hatları gibi konularda görüş birliğine varıldığını bildirmişti. Ancak “güvenli bölge”nin Türkiye sınırından kaç kilometre derinlikte kurulacağı konusunda görüş ayrılıklarının aşılamadığı belirtilmişti.


Mezopotamya Ajansı ulaştı: Ayrıntılarıyla ‘güvenli bölge’

Savunma Bakanlığı: Müşterek Harekât Merkezi’nin altyapısı kuruluyor


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe, ANHA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kırık bir aynanın izinde – Elend Aydın
Sonraki Haber
İzmir Barosu'ndan Kanada’ya Kaz Dağları mektubu