Ana SayfaEkonomiTemmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?

Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?

HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları Temmuz’da yüzde 1,36 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre enflasyon yüzde 16,65 oldu. İktisatçı Mustafa Sönmez, Temmuz’da iniş beklenirken hem aylık hem yıllık TÜFE’de artış olduğunu belirterek, “Biri çıksa, AKP Genel Başkanı’na dese ki, bak faizleri indirdin ama Temmuz da enflasyon inmedi, ne diyorsun?”diye sordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına dair tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.

2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1.36, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6.44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.65 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 19.91 arttı.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardaki artış ise şöyle:

  • Ev eşyasında yüzde 4,24 artış
  • Konutta yüzde 3,10 artış
  • Eğlence ve kültürde yüzde 1,60 artış
  • Lokanta ve otellerde yüzde 1,42 artış

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 3,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 1,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

TÜFE’de, yıllık en fazla artış yüzde 26,93 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası yüzde 25,41, lokanta ve oteller yüzde 19,85, alkollü içecekler ve tütün yüzde 19,23 ve gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 18,21 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

418 maddeden 264’ünde artış oldu

Geçen ay endekste kapsanan 418 maddeden 48’inin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 264’ünün ortalama fiyatlarında artış, 106’sının ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Yurt içi üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,99 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,02, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,66 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 32,34 artış gösterdi.

İktisatçılar ne diyor?

İktisatçılar ise şu değerlendirmelerde bulunuyor:

Mustafa Sönmez

“Gıda ve giyimde fiyatlar geriledi ama ÖTV indirimlerinin kalkmasıyla, ev eşyası, otomobil, ulaştırma alt dallarında aylık yüzde 4,5’e varan artışlar oldu. Yıllık TÜFE sonraki aylarda iner çünkü geçen yılın bazı yükseliyor. Aritmetik işte!
“Biri çıksa, AKP Genel Başkanı’na dese ki, bak faizleri indirdin ama Temmuz da enflasyon inmedi, ne diyorsun? Köpürür tabii. Temmuz da iniş bekliyorken hem aylık hem yıllık TÜFE arttı. Şimdi Ağustos’tan umutlanacaklar. Aylığı pek küçük gelmez, yıllığı aritmetik gereği yüzde 15’lere iner.”

Banu Kıvcı Tokalı

“Temmuz enflasyonunda, işlenmemiş gıdanın beklenen olumlu etkisini görüyoruz. İşlenmiş tarafta aylık yavaşlama söz konusu ancak yıllık hala yükselişte. Yüzde 15 seviyesine indirilen gıda yıl sonu enflasyonu tahmini hala zorlu bir sürece işaret ediyor.
“Sona eren ÖTV indirimlerinin olumsuz etkisi mobilya ve otomotivde bariz; beyaz eşyada oldukça sınırlı.
“Çekirdek enflasyon göstergelerinde yıllık bazda yükseliş var ancak Ağustos’tan itibaren manşet enflasyon gibi düşmeye başlayacak.
“Ağustos’ta manşet rakamın yıllık bazda düşeceği görünüm korunuyor; ancak doğalgaz ve sigara zamları bu düşüşü önceki beklentilere göre daha az çarpıcı yapabilir. İlk tahminime göre, yıllık enflasyonun gerilemesi yüzde 15’lerde kalabilir. Ancak, kur ve petrol fiyatları görünümü, Eylül-Ekim döneminde hala yüksek tek haneli yıllık enflasyona izin veriyor.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'deki saldırılar: "Trump’ın ırkçılığı ve nefreti cesaret verdi"
Sonraki Haber
Evli olduğu kadını darp eden erkek gözaltına alındı, kadın yoğun bakımda