Ana SayfaDünya“Ticaret savaşları”: Trump’tan Çin ürünlerine ilave gümrük vergisi

“Ticaret savaşları”: Trump’tan Çin ürünlerine ilave gümrük vergisi

HABER MERKEZİ – ABD ile Çin arasındaki “ticaret savaşları” devam ederken, ABD Başkanı Trump, 1 Eylül’den itibaren Çin’den gelen ürünlere 300 milyar dolar değerindeki ürünlere ilave yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıkladı. İki ülke arasındaki görüşmelerse devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Eylül’den geçerli olmak üzere 300 milyar dolarlık Çin ürünlerine yüzde 10 ilave vergi koyduklarını açıkladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Trump, ABD heyetinin Çin’den yeni döndüğünü ve Çin’le ticari müzakerelerde bir anlaşma yapma konusunda 3 ay öncesine kadar umutlu olduklarını belirtti.

“Ticaret görüşmeleri devam ediyor. Görüşmeler devam ederken Amerika 1 Eylül itibariyle ülkemize Çin’den gelen 300 milyar dolarlık mal ve ürüne ilave küçük gümrük vergisi getirecek. Bunun içine yüzde 25 gümrük vergisi uygulanan 250 milyar dolarlık vergi dahil değil.
“Kapsamlı bir ticari anlaşma için Çin’le pozitif diyaloğumuzu sürdürmek istiyoruz ve iki ülke arasındaki geleceğin parlak olacağını düşünüyoruz.”

Trump ayrıca, daha fazla miktarda Amerikan tarım ürünü alma vaadini yerine getirmemekle eleştirdi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i de şahsen hedef alarak sentetik uyuşturucu fentonil satışlarının önlenmesi konusunda çaba göstermemekle suçladı.

“Ne yazık ki Çin imza öncesinde anlaşmayı yeniden müzakere etmeye karar verdi. Yakın zamanda Çin ABD’nin tarım ürünlerini alma konusunda anlaşmaya vardı fakat bunu yapmadı.”

Trump’ın duyurusunu yaptığı ek vergilerin, akıllı telefonlardan çocuk giyimine, geniş bir ürün yelpazesini etkilemesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

ABD ve Çin arasında geçtiğimiz yıldan bu yana karşılıklı gümrük vergileri adımlarıyla “ticaret savaşı” gerilimi yaşanıyor.

Trump yönetiminin 2018’in Mart ayında ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başlayan süreçte ABD ve Çin gümrük vergilerini ‘kısasa kısas’ yöntemiyle artırıyor.

İki ülke arasında geçen yıl Mart’ta başlayan ve karşılıklı gümrük tarifesi misillemelerine sahne olan ticaret savaşı, son olarak Çin’in teknoloji şirketlerine sıçramıştı.

Aralık 2018 tarihinde bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ‘ticaret savaşı’nın yeni tarifelerle büyümesini önleyecek 90 günlük ‘ateşkes’ üzerinde mutabık kalmıştı.

Trump ve Jinping  geçen ay da Japonya’da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’nde, ticaret müzakerelerine devam etme kararı almıştı.

G-20’den sonra 300 milyar dolar değerindeki Çin mallarına ilave gümrük tarifeleri planının askıya alındığını da duyuran Trump, daha sonra Huawei’ye yönelik yasakların kaldırılması konusunda yeşil ışık yakmıştı.

Çin ve ABD’nin bir yılı aşkın süredir yürüttüğü müzakerelerin sonuncusu 31 Temmuz günü Şangay’da başlayan ve iki gün süren görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmemişti.

Görüşmelerin bir sonraki turu Eylül ayında yapılacak.


Karınca, BBC Türkçe, Amerikanın Sesi

ABD-Çin savaşı ve aşağıdan hareketler – Raúl Zibechi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bahçeli'den İYİ Partililere 'geri dönün' çağrısı, Akşener'den kahkahalı tepki
Sonraki Haber
ABD'den 'güvenli bölge' ve DSG açıklaması