Ana SayfaBilim ve TeknolojiTürkiye, dünyada en çok VPN kullanılan 3’üncü ülke oldu

Türkiye, dünyada en çok VPN kullanılan 3’üncü ülke oldu

HABER MERKEZİ – İnternette erişimi engelli sitelere girmeye yarayan VPN’in dünyada en çok kullanıldığı 3’üncü ülke Türkiye oldu. Türkiye, internet sansürünün en çok uygulandığı Çin ve Suudi Arabistan’ı da geride bıraktı.

İnternette erişimi engelli sitelere girmeye ya da sanal ağda izini kaybettirmeye yarayan VPN (Virtual Private Network) servisinin kullanımına ilişkin ülke bazlı istatistikler açıklandı.

‘Thebestvpn’ isimli platformun araştırmasına göre, VPN’in dünyada en çok kullanıldığı üçüncü ülke Türkiye oldu.

Listenin ilk 10’unda Avrupa ya da Kuzey Amerika’dan hiçbir ülke yer almazken, VPN’in en çok kullanıldığı ülkelerin başında Endonezya ve Hindistan yer alıyor.

Bu ülkelerde VPN sitelerine giriş yapan internet kullanıcılarının oranı yüzde 38 olurken, bu iki ülkeyi Türkiye takip ediyor. Türkiye’deki oran ise yüzde 32.

Türkiye’yi yüzde 31’le Çin ve yüzde 29’la Malezya takip ediyor.

İlk 10’da yer alan diğer ülkelerse sırasıyla; Suudi Arabistan (yüzde 29), Brezilya (26), Vietnam (yüzde 25), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 25) ve Filipinler (yüzde 25).

VPN nedir?

Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) kavramının kısaltması olarak kullanılan VPN, günümüzde internet engellerini aşmanın en kolay yollarından birisi olarak görülüyor.

Bilgisayarınıza veya akıllı telefonunuza kurduğunuz bir VPN servisi ile dünyanın farklı bir bölgesinde çalışan bir sunucuya bağlanabiliyorsunuz.

Bağlandığınız sunucu ile sizin bilgisayarınız arasındaki trafiği şifreleyen servis, internet protokolünüzü (IP) değiştirerek internet sağlayıcınızın getirdiği kısıtlamaları aşmanızı sağlıyor.


Euronews’ten kısaltarak derlediğimiz bu haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
73. Ferman'ın beşinci yılında kadınlardan 'beyaz elbiseli' eylem
Sonraki Haber
HDP'den 'özgürlük kampanyası' kararı