Ana SayfaGüncelTürkiye İdlib’de hedef; Akar ve Çavuşoğlu’ndan açıklamalar

Türkiye İdlib’de hedef; Akar ve Çavuşoğlu’ndan açıklamalar

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin kurduğu gözlem noktalarının peyderpey hedef alındığı İdlib’deki duruma ilişkin konuşan Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Meşru müdafaa hakkımızı kullanırız” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İdlib’de Türk gözlem noktalarının çatışma bölgesinde kalmasıyla ilgili olarak “Rusya, Suriye’de Esad rejiminin gözlem noktalarımıza saldırmayacağının garantisini verdi” açıklamasında bulundu.

Suriye’nin İdlib vilayetinde Türkiye’ye ait gözlem noktalarının tek tek hedef alınmasına ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan açıklama geldi.

Akar, “İdlib’de personelimize, gözlem noktalarımıza zarar geldiği takdirde meşru müdafaa hakkımızı kullanacağımızı söyledik, söylemeye devam ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Norveç’in başkenti Oslo’yu ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Rusya, Suriye’de Esad rejiminin gözlem noktalarımıza saldırmayacağının garantisini verdi” diye konuştu.

İdlib’deki saldırıların ‘Avrupa’ya yeni bir göç dalgası başlatabileceğini’ söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’deki askerlerin siyasi çözüm bulunması halinde çekebileceğini de ekledi.

Çavuşoğlu, “Suriye’de siyasi bir çözüm bulunduğunda askeri birlikler ayrılabilir ancak şu an Şam rejimi siyasi bir çözüme inanmıyor” dedi.

Türkiye, Rusya ve İran ile iki yıl önce yaptığı anlaşma çerçevesinde İdlib vilayetinin etrafında 12 gözlem noktası kurdu.

İlk olarak 19 Ağustos’ta TSK, Han Şeyhun bölgesinde bulunan 9 ve 10 no’lu gözlem noktalarına sabah saatlerinde gönderdiği takviye araç ile personelin bulunduğu konvoyun geçiş güzergahının savaş uçaklarıyla vurulduğunu, saldırıda üç sivilin öldüğünü, 12 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

Bunu takiben gözlem noktaları peyderpey hedef alınmaya başlandı.

Şam yönetimi ve Rus güçleri 8 gün önce Türkiye’nin 8 nolu gözlem noktasını hedef aldı.

Türkiye’nin Morek’teki 9 nolu gözlem noktası da 20 Ağustos’tan beri rejim ve Rusya’nın çemberinde bulunuyor.

Son olarak, 28 Ağustos çarşamba günü Suriye hükümetine bağlı güçlerin İdlib’deki 10 nolu Türk gözlem noktası yakınlarına hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.

Rusya, Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonlarına ilişkin Türkiye’yle herhangi bir anlaşmayı ihlal etmediğini söylüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Emine Ocak: Anlatayım ki, umudu kaybetmeden nasıl ayakta kalınır herkes bilsin
Sonraki Haber
Uruk’un laneti, Irak’ın geleceği ve kuyruğunu ısıran leviathan – Abdulmelik Ş. Bekir