Ana SayfaGüncelValilik: 20 günde 12 bin göçmen İstanbul’dan gönderildi

Valilik: 20 günde 12 bin göçmen İstanbul’dan gönderildi

HABER MERKEZİ – İstanbul Valiliği yaptığı yazılı açıklamayla son 20 günde 12 bin 474 göçmenin ülkelerine geri gönderilmek üzere İstanbul’dan gönderildiğini duyurdu.

İstanbul Valiliği, “Düzensiz Göç, Kayıt Dışı İstihdam, Kayıtsız Suriyeliler” başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, 12-31 Temmuz 2019 tarihleri arasında 12 bin 474 göçmenin İstanbul’dan gönderildiği belirtildi.

Göçmenlerin İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği Geri Gönderme Merkezleri’nin bulunduğu illere ülkelerine geri gönderilmek üzere sevk edildiği ifade edildi.

Vailiğin açıklamasında, “Aynı dönemde, hiçbir ilde kaydı bulunmayan 2.630 Suriyeli, Bakanlığımızın belirlediği illerdeki Geçici Barınma Merkezlerine sevk edilmiştir” de denildi.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 622 bin 284 kayıtlı Suriyeli bulunuyor.

Neler oluyor?

İstanbul Valiliği, 22 Temmuz’da yaptığı açıklamada kentteki Suriyelilere 20 Ağustos’a kadar süre vermiş, mültecileri kayıtlarının bulunduğu illere göndereceğini açıklamıştı.

Valiliğin bu duyurusuyla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Avrupa Birliği’yle geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurmuştu.

Bazı sivil toplum kuruluşları ile hak örgütleri ve yaşam savunucuları bu karara tepkili. HDP de “Mültecilere yönelik cadı avına son verilmeli” çağrısı yapmıştı.

27 Temmuz’da ise mültecilerin il dışına gönderilmesi kararı Saraçhane Parkı’nda düzenlenen basın açıklaması ile protesto edilmişti.

Polis protesto alanına “Türk vatandaşı” olmayanları almazken, yapılan açıklamada “Polisiye tedbirler sorunu çözmez daha da büyütür” denilmiş ve ulusal mevzuat ile uluslararası anlaşmalara uyma çağrısı yapılmıştı. Açıklama sonrası ise parkta toplanan ırkçı bir grup eylemcilere saldırmıştı.

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi ise “Öldüren sınır politikalarına karşı herkese koşulsuz seyahat hakkını, artan ırkçılığa karşı birlikte yaşamayı savunuyoruz” diyerek, 2 Ağustos’ta Kadıköy Süreyya Operası önünde düzenlenecek eyleme çağrı yapıyor.

‘Sınır dışılara son! Birlikte yaşamak istiyoruz’ diyen inisiyatifin çağrı metninin tamamınına buradan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Musa Baki’nin yeni albümü ‘Repal’ dijital platformlarda
Sonraki Haber
İlk buğday tanelerimin şarkısı – Elend Aydın