Ana SayfaÇalışma YaşamıVan kayyumu tüm daire başkanlarını görevden aldı, belediye meclisini feshetti

Van kayyumu tüm daire başkanlarını görevden aldı, belediye meclisini feshetti

HABER MERKEZİ – Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından tüm daire başkanları ve müdürler görevden alınırken, çok sayıda belediye çalışanı da gözaltına alındı. Diğer yandan Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine kayyum atanan Vali Bilmez, meclis üyelerine gönderdiği yazıyla belediye meclisinin feshedildiğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alınarak, yerine kayyum atanmıştı.

HDP’li belediyeye kayyum atanmasının ardından tüm daire başkanlarının görevden alındığı öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre kayyum olarak atanan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in, Özgökçe-Ertan döneminde göreve getirilen 12 daire başkanı, genel sekreter ve çok sayıda müdürü görevden alarak, yerlerine daha önceki kayyum döneminde görev yapan kişileri atadığı belirtildi.

Haberde, adı rüşvet aldığı iddialarıyla gündeme gelen, belediyede önceki dönemde genel sekreter yardımcılığı yapan Ülker Cem Kaplan’ın VASKİ Genel Müdürlüğü’ne getirildiği, Salih Allahverdi’nin ise Genel Sekreter olarak atandığı aktarıldı.

Ayrıca sabah saatlerinde ihraç edilen belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel Sen) Van Şube Eşbaşkanı Şükrü Kaçıcı ile belediye çalışanlarından Çimen Ümit, Cahit Duran ve Veysel Engin de var.

Belediye çalışanlarına yönelik gözaltı operasyonu devam ediyor.

Diğer yandan kayyum Bilmez, belediye meclis üyelerine yazı göndererek, meclisin feshedildiğini de bildirdi.

Bilmez, bundan sonra meclisin görev ve yetkililerinin belediye encümeninde olacağını bildirdi.

“5393 sayılı Kanunun 45. maddesinin 2’inci fıkrası gereğince bundan böyle Belediye Meclisinin görev ve yetkileri Belediye Encümeni tarafından yürütülecektir. Bu nedenle 19/08/2019-23/08/2019 tarihleri arasında yapılacağı ilan edilen Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin katılacağı toplantının yapılmayacağı bilgilerinize.”

Toplam 71 üyesi olan belediye meclisinde, HDP 44, AKP ise 27 üye ile temsil ediliyordu.

Ne oldu?

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP’nin yanı sıra CHP ve TİP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi, birçok kentte protestolar düzenlendi.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay polis şiddeti nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, haber takibindeki gazeteciler de dahil olmak onlarca kişi ise gözaltına alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Hasan Basri Güzeloğlu da 31 Mart yerel seçimlerinin ardından HDP’li yönetim tarafından görevlerine tekrar iade edilen 29 memuru görevden uzaklaştırırken, sekiz işçinin de iş akitlerini askıya aldı.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Kılıçdaroğlu’ndan kayyum tepkisi: Mesele HDP değil, milletin iradesine saygısızlık

Previous post
Bir kadını darp edip, cinsel saldırıya maruz bırakan iki erkek tutuklandı
Next post
Nedeni cinsel saldırı vakalarının yükselişi: İsveç'te biber gazı satışları arttı