Ana SayfaGüncel1 Eylül’de “kayyuma hayır” denildi, barış için müzakere çağrısı yapıldı

1 Eylül’de “kayyuma hayır” denildi, barış için müzakere çağrısı yapıldı

HABER MERKEZİ – 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İstanbul’dan Van’a, Ankara’dan Diyarbakır’a birçok kentte eylem ve etkinlik düzenlendi. Eylemlerde HDP’nin üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına tepki vardı. Yapılan açıklamalarda “kayyuma hayır” denildi, birlikte mücadele ve direniş vurgusunda bulunuldu, barış için müzakere çağrısı yapıldı.


İstanbul: “Kayyuma karşı omuz omuza”

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Kartal Meydanı’nda “Kayyumlara karşı halkın iradesi” ve “Savaşa karşı barış” şiarlarıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi düzenledi.

Mitinge on binlerce kişi katıldı.

Miting alanına doğru yapılan yürüyüşte “İstanbul’dan Mardin’e kayyuma karşı omuz omuza”, “Amed halkı yalnız değildir”, “Kayyuma hayır” sloganları atıldı.

HDP ve CHP milletvekillerinin yer aldığı mitinge, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı.

Mitingde, yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün göndermiş olduğu mesaj okundu.

Türk, hakkında açılan davalar nedeniyle imza vermesi zorunlu kılındığı için mitinge katılamadığın ve bundan dolayı üzgün olduğunu belirttiği açıklamasında, “Bugün barış mücadelesi için alanlarda olan her birimiz biliyoruz ki barış, adalet, eşitlikle özgürlük gelecek” dedi.

Kayyum atamalarını anımsatan Türk, “İradesini kayyumlara teslim etmeyen halkın kararlılığı ve inadı, örgütlü duruşu ve mücadelesi ile barış gelecek. Hem ülkemizde hem de bölgemizde çatışma ve savaşa karşı barışı örgütleyeceğiz” diye belirtti.

Mitingde ortak açıklamayı ise Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve yazar Orhan Alkaya okudu.

Ekonomik kriz, işsizlik ve ekolojik yıkıma vurgu yapılan, siyasi iktidarın politikalarının eleştirildiği ortak açıklamanın gündem maddelerinden biri de kayyum atamalarıydı.

“AKP ve Erdoğan, 31 Mart-23 Haziran seçimlerini kaybetmesinin faturasını, 3 büyük kentin belediyesine kayyum atayarak HDP’ye ve kendilerine oy vermeyen Kürtlere kesmiştir” denilen açıklamada, “Biliyoruz ki, bu yapılan sadece Diyarbakır, Mardin, Van halkının değil, hepimizin iradesine, seçme ve seçilme hakkına yönelik bir saldırıdır” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada muhalefetin kayyumlara karşı tutumuna da eleştiri getirildi: “Şüphesiz muhalefetin kayyum atamalarına karşı tutumunu ‘sert sözlerle’ tepki göstermeye indirgemesi Erdoğan ve ekibini cesaretlendirmekte, İstanbul’a da göz kırpmakta,  parmak sallamaktadır.”

“Tek adam yönetimine karşı olan toplumsal kesimlerin çok yönlü mücadelesi önümüzdeki süreçte hayati önem taşımaktadır” denilen açıklamada, “İnanıyoruz ki, bu karanlıktan hep birlikte çıkacağız. Tarih ve coğrafya şahidimizdir ki, bizim sesimiz yenilgi tanımaz” diye belirtildi.


Van: “Savaşa, baskılara, darbelere karşı barışa ses ver”

Van’da 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi, Van Demokrasi Platformu tarafından “Savaşa, baskılara, darbelere karşı barışa ses ver!” şiarıyla Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlendi.

Mitinge binlerce kişi katıldı.

HDP’li milletvekilleri ve yerlerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Mustafa Avcı miting alanında halkı selamladı.

Selamlama ardından konuşan Özgökçe, belediyeye kayyum atanmasına değinerek, halkın bunu kabul etmediğini belirtti.

Özgökçe, “Amed’in meşru belediye eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin’in Sayın Ahmet Türk ve Van’ın meşru belediye eşbaşkanları bizleriz. Halkımızın karşısında her daim başımız dik, anlımız açıktır” dedi.

Konuşmasında durmayan kadın cinayetlerine de dikkat çeken Özgökçe, eşbaşkanlığın hedef alındığını belirterek, “Eşbaşkanlık kadınların siyasi hayata katılımının en demokratik yol ve yöntemidir. Bu yöntem bütün dünyaya HDP’nin en büyük armağanıdır” diye konuştu.

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise yaptığı konuşmada kayyumlara karşı bir sesin yükseldiğini ancak bunun yeterli olmadığını ifade ederek, “Bu kayyumları göndermezsek her yerdeki belediyelere kayyumları götürecekler. Bu nedenle AKP-MHP muhalefetin bir araya gelmesini istemiyor. Çünkü muhalefet bir araya geldiğinde İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Ankara’yı kazandı” şeklinde konuştu.

Baskılara karşı “Kobani ruhuyla direnme” çağrısı yapan Güven, Mesut Barzani başta olmak üzere Kürt siyasetçilere ‘ulusal birlik’ çağrısı yaptı.

Güven, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “barış için en önemli aktör” olduğunu da söyledi.


Şırnak: “Barış için müzakere”

Şırnak’ın Silopi ilçesinde de 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin açıklama yapıldı.

HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamada “Yaşasın barış” sloganı atılırken, burada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeki İrmez, “savaş politikalarıyla milliyetçiliğin, ırkçılığın, nefretin körüklendiğini” söyledi.

İrmez, barışa ve kucaklaşmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Belediyelere atanan kayyumlarla Kürt halkı başta olmak üzere tüm topluma göz dağı verilmek istendiğini belirten İrmez, barış için müzakere çağrısında bulundu.


Diyarbakır: “Kayyumlar gidecek, halk gelecek”

Diyarbakır’da 1 Eylül için mitingin adresi İstasyon Meydanı oldu.

Miting alanına, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz, direnişteyiz”, “Kadın yaşamdır, yaşamı öldürme”, “Birlikte kazandık, birlikte savunacağız”, “Birlikte kazandık, birlikte savunacağız, kazanımlarımızın gasp edilmesine hayır”, “Faşizme ve savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz” ve “Demokratik Cumhuriyetle Kürt sorununa demokratik çözüm” yazılı pankartlar asıldı.

HDP’li belediyelere kayyum atanmasına da “Kayyumlar gidecek, halk gelecek” sloganlarıyla tepki gösterildi.

Mitinge ise HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP’li vekiller, Kürt partilerin temsilcileri, TJA ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri, beyaz tülbentli anneler, kadın örgütleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Tertip Komitesi adına konuşan Sait Demir, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayarak, “Umudumuz, bugünün barış, özgürlük ve huzura vesile olmasıdır. 40 yıldır savaş sürüyor. Bu savaşta insanlar yaşamını yitirdi, göçe maruz kaldı. Ama bu savaştan sonuç alınmadı. Artık kalıcı barışın sağlanması gerekiyor” dedi.

Görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ise kayyum atamasının anayasa ihlali olduğunu belirterek, “Vereceğimiz demokrasi ve özgürlük mücadelesiyle kayyumları göndereceğiz, yeni sabaha uyanacağız” dedi.


Hakkari, Ağrı, Bitlis: “Türkiye’nin acil barış sorunu var”

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Hakkari, Ağrı, Bitlis’te de etkinlikler ve açıklamalar vardı.

Hakkari’de İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi bir basın açıklaması yaptı. Dernek binasında konuşan İHD MYK Üyesi Sait Çağlayan, barışın egemen olduğu günlerin yakın olduğunu söyledi.

Ülkedeki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Çağlayan, “O nedenledir ki İHD Türkiye’nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çizmiş ve bu temel sorununun en önemli halkasının da Kürt sorunu olduğu tespitinde bulunmuştur. Türkiye’nin acil barış sorunu vardır” dedi.

Ağrı’da da HDP’li milletvekilleri Abdullah Koç ve Dilan Dirayet Taşdemir ile parti yöneticileri gün dolayısıyla Tahir Elçi Meydanı’nda karanfil dağıttı.

Halkın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayan Abdullah Koç, belediyelere kayyum atanmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, iktidarın bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde de HDP’liler, parti binasında bir araya geldi. Partililer, daha sonra 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle ilçe merkezinde yurttaşlara ve esnaflara karanfil dağıttı.


Ankara: “Kayyımlar gidecek biz kalacağız”

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Tandoğan Meydanı’nda “Ülkemizde, bölgemizde barış, emperyalistler yenilecek halklar kazanacak” şiarıyla düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine de binlerce kişi katıldı.

Üzerinde barış sembolünün yer aldığı flarları takan kadınlar, “Eşbaşkanlık sistemi mor çizgimizdir”, “Amed şehrimdir, irademe dokunma”, “Jin Jiyan Azadi”  sloganları atarak alana girdi.

Kortejler halinde alana giren binlerce kişi ayrıca “Birlikte kazandık, birlikte mücadele edeceğiz”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Kayyımlar gidecek biz kalacağız”, “Barış direnişle mümkündür”, “ Savaşa değil emekçiye bütçe” , “Faşizme karşı omuz omuza” slogan ve pankartlarıyla alanda yerini aldı.

Mitingde ortak metni DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün okudu.

Görgün, savaşın yıkım barışın ise yaşam olduğunu söyleyerek, “Bugün barış mücadelesi her zamankinden daha değerlidir” dedi.

“Çünkü bu coğrafyada barış sözcüğü suç olarak görülürken, savaş sözcüğü kutsanmaktadır. Siyasal iktidar kaderini ve geleceğini savaş politikalarına bağlamıştır. Savaş ve çatışma diliyle milliyetçilik ve ırkçılık geliştirerek halklar ve emekçileri kutuplaştırıp, farklılar ötekileştirilirken, emekçilerin iş ve can güvenliği ile birlikte tüm demokratik hakları ortadan kaldırılarak tam bir diktatörlük ortamına gidilmektedir.”

HDP’li belediyelere kayyum atamalarına dikkat çeken Görgün, atamaları “halkın iradesine darbe” olarak nitelendirdi.

Görgün, “Herkes bilmelidir ki Diyarbakır, Mardin ve Van illerine atanan kayyumlar, halkın iradesini alenen bir defa daha yok saymıştır” dedi.

“Biz biliyoruz ki tüm savaşlarda olduğu gibi siyasal iktidarın olası sınır ötesi savaşında da savaşın can bedelini biz emekçilerin çocukları öderken, ekonomik bedelini de yine biz emekçiler ve yoksul halklarımız ödeyecektir. Bu anlamda biz emekçiler, işçiler bu ülkenin temel sorunlarından biri olan Kürt sorunun gelinen noktada savaş politikalarıyla çözülemeyeceğini bilinciyle, sorunun demokrasi ve barış içinde ele alınmasını istiyoruz.”

Bu haber MA’daki farklı haberlerden derlenmiş, fotoğraflar da ajanstan alınmıştır.
Previous post
Erdoğan, hem işten çıkarmalar hem de Diyarbakır ziyareti üzerinden İmamoğlu'nu hedef aldı
Next post
Edirne'de mültecileri taşıyan araç devrildi: 14 kişi yaralandı