Ana SayfaGüncel2 yıl geçti: Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 265 cenaze ailelerine verilmiyor

2 yıl geçti: Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 265 cenaze ailelerine verilmiyor

HABER MERKEZİ – Garzan Mezarlığı’ndan habersiz bir şekilde çıkarılan 267 cenazeden 265’i aradan iki yıl geçmesine rağmen hala ailelerine teslim edilmedi. Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere uymadığını hatırlatan hak örgütleri, “Bu yapılanlar hiçbir şeye sığmıyor. Ne hukuka, ne dine, ne de vicdana. Bu ahlaksızlıktır” denildi.

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilmişti.

Ailelerin başvurusu üzerine Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı cenazelerin en kısa sürede teslim edileceğini bildirmişti ancak 19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenazeden 265’i hala ATK’de bekletiliyor.

Bu durumun hak ve hukuk ihlali olduğuna dikkat çeken İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Anadolu Yakınları Kaybolan Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) ve Barış Vakfı Derneği, Beyoğlu’nda bulunan bir otelde basın toplantısı düzenledi.

img

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, cenazelerin çıkartılmasının devletin ölü bedenlere dahi saygısının olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

Kurumlar adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Başkanı Gülseren Yoleri ise Türkiye’nin bağlı bulunduğu Cenevre Sözleşmesi ve Minnesota Protokolü’nü ihlal ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını da hiçe saydığını belirten Yoleri, yetkililere seslenerek cenazelerin bir an önce ailelere teslim edilmesini istedi.

‘Dosyada gizlilik kararı var’

265 cenazenin hukuki olmayan bir yolla mezarlarından çıkarıldığını ifade eden Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer de “Savcılığın yürüttüğü dosyada gizlilik kararı bulunmaktadır. Dosya şuan sürüncemede. Süreç uzadıkça ailelerin psikolojisi giderek bozulmaya başladı” dedi.

Yakınının cenazesi teslim edilmeyen ailelerden Rawşan Döner de 2 yıldır ailelere işkence yapıldığını belirterek, mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

“Bayramlarda dua okuyacak bir mezarımızın olmasını istiyoruz. Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Bu topraklarda eşit bir şekilde yaşamak istiyoruz. Bir an önce zaman kaybedilmeden cenazelerimizi bize teslim edilsin. Yüzyıl da geçse bu mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”

‘Devletin ölüye saygısı yok’

Elinde tahrip edilmiş Garzan Mezarlığı fotoğrafını gösteren Cumartesi insanlarından Hasan Karakoç da insanlık dışı bir yöntemle mezarların tahrip edildiğini dile getirdi.

Mezarları tahrip etmenin hukukla hiçbir izahı olmadığını söyleyen Karakoç, “Devletin ölüye saygısı yoktur. Söz konusu Kürt evladının cenazesi olunca devlet vahşileşiyor. Bunun hesabı elbet sorulacak” diye konuştu.

Ardından söz alan HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu ise vahşice bir uygulamayla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Bu yapılanlar hiçbir şeye sığmıyor. Ne hukuka, ne dine, ne de vicdana. Bu ahlaksızlıktır” dedi.