Ana SayfaDünyaABD’li diplomat: Venezuela’da askeri müdahale istemiyoruz

ABD’li diplomat: Venezuela’da askeri müdahale istemiyoruz

HABER MERKEZİ – ABD’nin Venezuela İşleri Birimi Maslahatgüzarı James Story ülkesinin Venezuela’da ‘askeri müdahale istemediğini’  söyledi.

‘2001’ adlı Venezuela gazetesine konuşan ABD’li diplomat “Uluslararası toplumun (Venezuela’ya) askeri müdahalesini değil, Venezuela anayasası temelinde krize barışçı, siyasi ve demokratik bir çözüm istiyoruz” dedi.

ABD’li maslahatgüzar röportajında Venezuela’ya halihazırda Devlet Başkanı Maduro’nun yabancı müttefikleri tarafından askeri müdahalede bulunulduğunu  savundu.

Story “Ülkede Rus askeri yetkililer var. Çok sayıda Kübalı askeri yetkilinin de olduğunu biliyoruz. Neden? Çünkü Maduro’nun iktidarda kalmasını istiyorlar.” dedi.

REUTERS/Julia Symmes Cobb

Ne olmuştu?

Washington yönetimi Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yerine ocak ayında kendisini devlet başkanı ilan eden  muhalefet lideri ve Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıklamıştı. ABD’nin yanı sıra 50’den fazla ülke de kararı tanımıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Venezuela’daki diplomatik temsilciliklerini kapatma kararı almış, geçen çarşamba  Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki ABD Büyükelçiliği bünyesinde ‘Venezuela İşler Birimi ‘ni (VAU) kurmuştu.

Maduro  hükümeti ile muhalefet arasında Norveç arabuluculuğunda yapılan görüşmeler ise ABD’nin yeni yaptırımları nedeniyle hükümet tarafından geçen ay askıya alınmıştı.

Maduro haftasonu yaptığı açıklamada hem muhalefet hem de Norveç hükümeti ile yeniden iletişim kurduklarını açıkladı. Süreç hakkında ‘iyi haberler olduğunu’ belirten Maduro görüşmelere ne zaman geri dönüleceği hakkına ise bir tarih vermedi.


Gazete Karınca, Reuters, The Guardian