Ana SayfaGüncelADAM-DER: Türkiye, 12 Eylül darbesi kadar köklü bir darbe bataklığında

ADAM-DER: Türkiye, 12 Eylül darbesi kadar köklü bir darbe bataklığında

HABER MERKEZİ –12 Eylül darbesinin 39. Yıldönümünde bir açıklama yapan ADAM-DER üyeleri, Türkiye’nin “12 Eylül darbesi kadar köklü bir darbe/karşı darbe bataklığında” olduğunu ifade etti.

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER), 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıldönümü vesilesiyle Kadıköy İskele Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı.

Dernek adına açıklamayı 12 Mart’ta askeriyeden atılanlardan Kemal Çakıroğlu okudu.

12 Mart 1971 ve 80 darbecileri tarafından sol görüşlü oldukları için Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılmış askerler olduklarını hatırlatan Çakıroğlu, “Darbenin 39’uncu yılında ülkemiz 12 Eylül darbesini aşmak şöyle dursun, 12 Eylül darbesi kadar köklü bir darbe/karşı darbe bataklığındadır” dedi.

“Yargının ne denli bağımlı hale geldiği, hukuka aykırı kararlar ve tutuklamalarla hemen her gün ortaya çıkmaktadır. Yargı, geleneksel adli yıl açılış törenini kendi mekânında yapacak güçten bile yoksundur. Kürt halkının temsilcisi milletvekilleri ile demokratik muhalefetin temsilcileri 12 Eylül anayasasına bile aykırı şekilde hapsedilmektedir.
“Bugün ülkemiz ancak darbe dönemlerinde görülebilecek zorbalık, keyfilik ve hukuksuzluk atmosferinde nefes alıp vermeye çalışmaktadır. 12 Eylül darbesi döneminde olduğu gibi temel hak ve özgürlükler askıdadır. İnsanlar gelişigüzel tutuklanmakta, işkenceye tabi tutulmaktadır. Medya kuruluşları ve sivil örgütler neredeyse tümüyle iktidarın denetimi altındadır; aykırı haber ve görüş yayan gazeteciler, muhalif duruş gösteren yurttaşlar keyfi olarak tutuklanmaktadır. Cezaevlerindeki gazeteci sayısı 100’ün üzerindedir.
“Kürtler, Aleviler, farklı dil ve inançtan insanlar 12 Eylül faşizmi döneminde inkâr imha ve asimilasyon zulmü altındaydılar. 12 Eylül faşizminin politikası özünde değişiklik olmadan bugün sivil darbe döneminde sürmekte; Alevi inanç mekânları hoyratça baskınlara maruz kalmakta, Kürt halkının seçilmiş yerel yöneticileri keyfi olarak görevden uzaklaştırılmaktadır.
“Bütün darbecilerin en bariz eylemlerinden biri de, emekçi örgütlerini baskı altına almak, hak arama yollarını kısıtlamaktır. 12 Eylül darbesi döneminde patron sendikası başkanı ‘Eskiden işçiler gülüyordu, biz ağlıyorduk; şimdi gülme sırası bizde’ demişti. Bugün ‘sivil’ darbe döneminde yürütmenin başı AKP Genel Başkanı, ‘Grev tehdidi olan yere anında müdahale ediyoruz’ diye övünmektedir.”

Türkiye’nin dış politikasına özellikle Suriye politikasına dönük eleştirilerin getirildiği açıklamada, Türkiye’nin görevinin “bölge ülkelerinde iç savaşları körüklemek değil, bölgesel ve küresel barışa sahip çıkmak” olduğu vurgulandı.

Açıklamada savaşçı dış politikanın ülkede iç barışı da tehdit eden bir seyir izlediği de vurgulandı.

Basın açıklamasının ardından derneğin 5. Olağan Genel Kurulu’na geçildi.




Önceki Haber
Kayyum atanan Mardin'de 187 çalışan işten çıkarıldı
Sonraki Haber
Merkez Bankası politika faizini 325 baz puan indirdi