Ana SayfaCezaevleriAİHM’den tutuklu ve hükümlüleri ilgilendiren emsal karar

AİHM’den tutuklu ve hükümlüleri ilgilendiren emsal karar

HABER MERKEZİ – AİHM, tutuklu ve hükümlülerin ikametgahlarından uzak yerlere nakledilmesini hak ihlali sayarak Türkiye’yi tazminata mahkum etti. Avukat Sidar Avşar, kararın tüm tutuklu ve hükümlüleri etkileyeceğini söylüyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberini aktarıyoruz.


Haber: Aydın Atay


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki tutuklunun ailelerinden uzak bir cezaevine nakledilmeleri nedeniyle yaptığı başvuruyu karara bağlayarak Türkiye’yi tazminata mahkûm etti.

Türkiye’nin her iki başvurucunun “aile hayatına saygı yükümlüğünü” ihlal ettiği kararına varan AİHM, her başvurucu için Türkiye’yi 6 bin euro tazminata mahkûm etti.

Abdülkerim Avşar ve Abdülkerim Tekin istemleri dışında Kırıkkale Cezaevi’ne nakledildi. Avşar’ın avukatı Sidar Avşar, 2008 yılında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, sağlık ve uzaklık, görüş zorluğu gerekçesiyle müvekkillerinin ikametgâhlarına yakın 3 ilden birindeki bir cezaevine nakledilmesini istedi.

İdare talebe cevap vermedi

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, nakil istemine hiçbir şekilde yanıt vermedi. Avukatların iç hukuktaki girişimleri sonuç vermeyince avukatlar, davayı AİHM’e taşıdı.

“Adil yargılanma”, “ailenin özel ve aile hayatının korunmasına saygı”, “ayrımcılık yasağı”, “insan haklarına saygı yükümlülüğü” hakkının ihlali başlıklarıyla yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) düzenleyen 2 maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

2 başlıktan ihlal kararı verildi

AİHM, başvurucuların AİHS’in “özel ve aile hayatının korunmasına saygı yükümlülüğünün” ihlalini ve “talebin gerekçesiz, keyfi biçimde idare tarafından reddedilmesi”ni düzenleyen maddelerinden ihlal kararı verdi.

AİHM, başvurucuların aile ilişkileri, sağlık durumları, sevk taleplerine idare tarafından gerekçesiz reddedilmesi, özel hayatın korunması, keyfi bir biçimde aile ile görüşün kısıtlanması haklarının ihlal edildiğini hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ihlalden dolayı her 2 başvurucu için ayrı ayrı Türkiye’yi 6 bin euro tazminata mahkûm etti.

AİHM, her bir başvurucu için bin euro mahkeme masrafının da Türkiye tarafına yüklenmesine karar verdi.

‘Karar tüm tutukluları etkileyecek’

Avukat Sidar Avşar

Kararı değerlendiren Abdülkerim Avşar’ın avukatı Sidar Avşar, AİHM kararlarının Türkiye için bağlayıcı olduğuna işaret ederek, “Bu sebeple tüm tutuklu ve hükümlüler bulundukları cezaevinden ailelerine yakın bir yere sevk başvurusunda bulunabilir” dedi.

“Siyasi tutuklu ve hükümlülerin birçoğu kendi ailelerinin bulunduğu yerden uzak yerlere sevk ediliyorlar. HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Çağlar Demirel, İdris Baluken, Abdullah Zeydan gibi HDP’nin tutuklu eski milletvekilleri daha tutukların ilk günden itibaren bin 500 kilometre uzaklıktaki cezaevlerine gönderildiler. Bu karar onları da etkiliyor. Bu karar tüm tutuklu ve hükümlüler için bağlayıcı olacaktır.”
Previous post
Afganistan’da bombalı saldırı: En az 20 ölü, 95 yaralı
Next post
JinNews’ten ‘gönüllü muhabir’ kampanyası