Ana SayfaGüncel“Amaç habercilerin nefes borusunu tıkamak”: RTÜK denetimi başladı

“Amaç habercilerin nefes borusunu tıkamak”: RTÜK denetimi başladı

HABER MERKEZİ – RTÜK’ün internetten yayın yapan televizyon ve radyo yayınlarına geniş denetim ve sansür yetkisi getiren yönetmeliği uygulanmaya başlandı. Netflix gibi platformlar ile BBC Türkçe, DW gibi yurtdışından yayın yapan haber kaynaklarına erişim engeli gelebilecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yeni internet yayını düzenlemesi yürürlüğe girdi.

24 maddeden oluşan yönetmelikte, internet üzerinden radyo ve televizyon yayını yapan kuruluşlar ile izleyicinin istediği içeriği istediği zaman izleyebildiği Netflix gibi platformlarla ilgili düzenlemeleri içeriyor.

Denetime göre yabancı ülkede olup da Türkiye’ye yönelik yayın yapan TV’lerin Türkiye’de lisans alması ve şirketleşmesi gerekecek.

Buna göre, “radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini internet ortamından iletmeye özgülenmemiş platformlarla radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerine yalnızca yer sağlayan gerçek ve tüzel kişiler, platform işletmecisi sayılmayacak.”

RTÜK’ün internet ortamındaki çok fazla sayıdaki yayını nasıl denetleyeceği, buna kaynaklarının yeterli olup olmadığı da soru işaretleri barındırıyor.

Şimdiye kadar televizyon yayınlarını denetleyen kurul ve üyelerinin internet yayınlarını denetleme pratiği henüz bulunmuyor.

Haftada en az bir kez toplanan RTÜK Üst Kurulu, bir internet yayını 6112 sayılı yasada suç olarak tanımlanmış hususlara aykırılık barındırması durumunda yayıncıya televizyonlara uygulanan cezaları verebilecek.

RTÜK yazılı haberleri denetleyemiyor ancak görüntülü haberler için re’sen ya da ihbar üzerine inceleme yapıyor. 6112 sayılı radyo televizyon yayıncılık ilkeleri yasasının 8. maddesindeki ilkelerin çiğnendiğine kanaat getirmesi durumunda kuruluşlara ceza verebiliyor.

İlgili madde kapsamında medya hizmet sağlayıcılarının bağlı olması gereken ilkeler arasında “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmemek veya toplumda nefret duyguları oluşturmamak; toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olmamak” gibi çok sayıda husus bulunuyor.

“İktidarı rahatsız eden yayın ve yayıncılar hedefte”

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Twitter’dan  yaptığı açıklamada, “RTÜK’ün internet denetimindeki radarına ilk takılacaklar, BBC Türkçe, Deutche Welle, Amerika’nın Sesi, Sputnik ve Euronews gibi yayıncılar olacaktır” dedi.

Bugünde itibaren interneti de denetleyecek olan RTÜK’e lisans almak için başvuranların sayısının netleştiğini kaydeden Taşcı, “Lisans almak için başvuranların sayısı 590’a ulaştı. Lisans için en çok istem 298 başvuruyla internet radyolarına geldi” ifadelerini kullandı.

Taşçı DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada ise, kurulun insan kaynakları ve teknolojik imkanları internet ortamındaki binlerce veri ve yayının takibini sağlayacak yeterlilikte olmadığını söyledi.

Taşçı, özellikle iktidarı rahatsız eden yayın ve yayıncıların seçilerek hedef alınacağı görüşünde.

“Amaç habercilerin nefes borusunu tıkamak”

RTÜK eski üyesi İsmet Demirdöğen de yönetmeliğin sadece dizi platformları üzerinden tartışılmasının yanlış olduğunu söyleyerek, asıl amacın habercilerin internet ortamındaki “nefes borusunu tıkamak” olduğunu belirtiyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ise, iktidarın “tek tip haber, tek tip gazeteci” anlayışını yerleştirmek istediğini söyleyerek düzenlemeyi yeni bir sansür adımı olarak değerlendirdi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin yönetmelikle ilgili, düzenlemenin internet üzerinden radyo televizyon yayıncılığı yapacak tüm kuruluşları ilgilendirdiğini söyleyerek, İzleyici Eğilimleri Araştırması 2018 verilerine göre vatandaşların yüzde 70,4’ünün internet üzerinden yayın yapan platformların denetlenmesi gerektiğini düşündüğünü savunmuştu.

Erdoğan yabancı medya organlarını eleştirmişti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği’nin geçtiğimiz günlerdeki ödül töreninde yaptığı konuşmada, yabancı medya organlarını eleştirerek “Ekonomide, demokraside, terörle mücadelede, bölgesel barış ve istikrarı koruma yönünde attığımız adımlar, uluslararası medyada bugün de hak ettiği karşılığı bulmuyor” demişti.

1 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelikle internet üzerinden yayın yapan yurt içi ve yurt dışı menşeli televizyon kanalları ve medya kuruluşlarına denetim getirilmişti.

Ankara Barosu da söz konusu yönetmeliğinin iptali istemiyle dava açmıştı.


Karınca, DW, Euronews Türkçe

İnternetten yayınlar artık RTÜK denetiminde: Netflix ve türevlerine engelleme gelebilir

RTÜK üyesi Faruk Bildirici değerlendirdi: ‘İnternet düzenlemesi’ hangi yayınları kapsıyor?

RTÜK’ün internet yönetmeliğinin iptali istemiyle dava


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dorian Kasırgası'nın vurduğu Bahamalar'da ölü sayısı artıyor
Sonraki Haber
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?