Ana SayfaGüncelAskeri hareketlilik: Doktorlara sınırda görev, Tabip Odası’ndan açıklama

Askeri hareketlilik: Doktorlara sınırda görev, Tabip Odası’ndan açıklama

HABER MERKEZİ – ‘Güvenli bölge’ mutabakatına rağmen Kuzey Suriye’ye operasyon mesajları verilirken, doktorların Suriye sınırında görevlendirildiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı, TSK’nin Suriye’ye sınır dışı askeri harekat planı kapsamında sağlık hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan organizasyona destek vermek amacıyla 11 ile personel görevlendirme talimatı gönderdi. Gelişmeler üzerine İstanbul Tabip Odası, ‘Acil Durum Masası’ kurduğunu duyurdu.

ABD ile varılan ‘güvenli bölge’ mutabakatına ve sınırda atılan ortak devriye turlarına karşın Kuzey Suriye’ye operasyon Türkiye’nin gündeminde.

Son olarak AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Eylül’de yaptığı açıklamada, “ABD ile güvenli bölge kurulması için iki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız” diyerek Fırat’ın doğusuna operasyon için mühlet verdi.

Erdoğan’ın bu açıklamasından 2 gün sonra ise Sağlık Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’ye ‘sınır dışı askeri harekat’ planı kapsamında Urfa ile Mardin illerine resen hekim görevlendirmesi yaptığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 11 ile “Şanlıurfa/ Mardin iline resen görevlendirme” yazısı gönderildi.

Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirme yazısında şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa Mardin İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık tesisleri emrine Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye bölgesine yapılması planlanan sınır dışı askeri harekat kapsamında sağlık hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan organizasyona destek vermek amacıyla görevlendirilen personelin 20.09. 2019-20.10.2019 tarihleri arasındaki görevlendirilme onayları ekte gönderilmektedir.”

DHA da ‘güvenli bölge’ için çalışma yürüten Türk ve ABD’li askerlerin görev yaptığı Müşterek Harekat Merkezi’nin bulunduğu Urfa’nın Akçakale ilçesinin Suriye sınırına sağlık, UMKE ve AFAD ekiplerinin sevk edildiğini duyurdu.

BBC’nin aktardığına göre, kentte doktorların ve sağlık personelinin izinlerinin süresiz olarak iptal edildiği, sınır karakollarının hepsinde ambulans bekletileceği yönünde haberlere yer verildi.

İstanbul Tabip Odası: Acil Durum Masası kuruldu

Gelişmeler üzerine İstanbul Tabip Odası Twitter’da paylaştığı bir mesajda, konu ile ilgili olarak Acil Durum Masası oluşturulduğunu açıkladı.

Sınırda hareketlilik

Suriye’de ‘güvenli bölge’ oluşturma çalışmaları kapsamında ABD ile ‘Birleşik Müşterek Harekat Merkezi’ Urfa’nın Akçakale ilçesindeki 3. Hudut Alay Komutanlığı’nda kurulmasının ardından kentte siyasi ve askeri hareketliliğin arttığı belirtiliyor.

Karada sınıra sevkiyat şeklinde gözlenen hareketliliğin yanı sıra havada askeri araçların keşif uçuşu yapığı ifade ediliyor.

Ankara’dan operasyon mesajları

Ankara, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’nin hızlı bir şekilde oluşturulması için ABD’ye baskı yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı son açıklamada “ABD ile güvenli bölge kurulması için iki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız” diyerek Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı vermişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD ile birlikte ‘güvenli bölge’ oluşturulması konusunda “ABD’nin oyalama sürecine girmek istediğini düşünüyoruz” demiş ve “Eğer bu iş birliğinden bir iş çıkmazsa biz her türlü hazırlığımızı yaptık ve bu bölgeye gireriz” diye konuşmuştu.

Bu açıklamalara karşın Pentagon’dan Demokratik Suriye Güçleri’nin ‘güvenli bölge’ ile ilgili taahhütlerini yerine getirdiği açıklaması gelmişti. Açıklamada ABD’nin bu güçlere silah, araç ve mühimmat desteği vermeye devam ettiği de belirtilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İklim Grevi: Dünya çapında eylemler düzenleniyor
Sonraki Haber
Türkiye, Küresel Varlık Raporu'nda 53 ülke arasında 47'nci