Ana SayfaGüncelAvrupa Konseyi’nde gündem kayyum atamalarıydı: Belediyelere raportör gönderilecek

Avrupa Konseyi’nde gündem kayyum atamalarıydı: Belediyelere raportör gönderilecek

HABER MERKEZİ – HDP belediyelerine kayyum atanması Avrupa Konseyi’nde ele alındı. ‘Endişe duyulan’ bu konunun yakın takipçisi olunacağı mesajı verilirken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Ekim ayında yapılacak genel kurula davet edilmesi kararlaştırıldı. Söz konusu toplantıda, Türkiye’deki yerel seçimleri izleyen heyetin raporu tartışılarak oylanacak.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanlık Divanı’nın bugünkü toplantısının gündem maddelerinin başında İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanması vardı.

Euronews’ün toplantıya katılan yetkililerden aldığı bilgiye göre Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, üç şehrin belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasıyla ilgili duyduğu endişeyi dile getirdi. Knape ayrıca Kongre olarak konunun yakın takipçisi olacaklarının mesajını verdi.

Toplantıda alınan karara göre 1-4 Ekim tarihlerinde Türkiye’ye gidecek olan raportörün, Ekim ayı sonundaki genel kurulun ardından Kasım ayında belirlenecek bir tarihte bir kez daha Türkiye’ye gitmesi kararlaştırıldı.

Türkiye raportörünün ikinci ziyaretinde özellikle kayyumların atandığı belediyelerde inceleme ve temaslarda bulunması bekleniyor.

İmamoğlu’na davet

Öte yandan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu, Ekim ayında yapılacak genel kurulda konuşma yapmak üzere Strazburg’a davet etti.

Ekim ayındaki genel kurul toplantısında Türkiye’deki yerel seçimleri izleyen heyetin raporu da tartışılarak oylanacak.

“Yerel demokrasiye zarar veriyor”

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, daha önce yaptığı bir açıklamada kayyum atama kararından “derin endişe duyduğunu” bildirmişti.

HDP’li eşbaşkanların ‘özgür ve adil iradenin sonucu olarak seçildiğini’ belirten Knape, “Geçmişte de kongre, Türkiye’de seçilmiş yerel yöneticiler hakkında haddinden fazla yasal işlemler uygulanmasından ve bu kişilerin yerine devletin tayin ettiği yetkililerin göreve getirilmesinden dolayı endişelerini dile getirmişti” demişti.

Knappe bu uygulamanın ‘yerel demokrasilerin doğru düzgün işlemesine zarar verdiğini’ ifade etmişti.

Kongre’nin aldığı tavsiye kararlarına atıfta bulunan Knape, görevden alınan başkanların yerine devletin bir temsilci ataması yerine bunu belediye meclislerinin yapması gerektiğini vurgulamıştı.

Knape, daha önce yaptığı açıklamalarda da İstanbul seçimlerinin yenilenmesini ve HDP’nin kazandığı belediye eşbaşkanlarına mazbata verilmemesini eleştirmişti.

Kongre heyeti yerel seçimleri izlemek için Türkiye’ye heyet göndermişti. Heyet, izlenimleri ile ilgili daha sonra kısa bir rapor yayınlamıştı.