Ana SayfaGüncelAvrupa Parlamentosu’ndan kayyum atamalarına kınama

Avrupa Parlamentosu’ndan kayyum atamalarına kınama

HABER MERKEZİ – HDP’li belediyelere kayyum atamaları devam ederken Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen bir kararda, Türkiye’de demokratik bir şekilde seçimi kazanmış belediye eşbaşkanlarının yerine kayyum atanması kınandı ve “siyasi muhalefetin demokratik rolünü yerine getirme hakkının zarar gördüğü” belirtildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurul oturumunda, Türkiye’de görevden alınan ve yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanlarının durumu ve insan hakları alanında yaşanan son gelişmeler tartışıldı.

Euronews’in haberine göre kararda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediyelerine kayyum atamaları ‘güçlü bir şekilde’ eleştirildi ve bunun ‘demokrasiye zarar verdiği’ bildirildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Temsilcisi Marianne Thyssen, “kayyum atamalarının yerel demokrasiye zarar verdiğini” söyledi.

Thyssen, kayyum atamalarıyla seçmen iradesinin hiçe sayıldığını ifade etti ve AB’nin gelişmeleri kaygıyla izlediğini belirtti.

AB Temsilcisi, “Türkiye’nin terörle mücadele hakkı meşru ve biz buna saygı gösteriyoruz, ancak terörle mücadele edilirken, temel insan haklarına ve hukuk devletine saygı ilkesi ihlal edilmemeli” dedi.

HDP’li belediyelere kayyum atamaları

Son olarak hakkında kesinleşmiş hapis cezası olduğu gerekçesiyle önceki gün çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Karayazı Belediye Eşbaşkanı Melike Göksu, görevinden uzaklaştırılmış, yerine Karayazı Kaymakamı Mesut Tabakcıoğlu kayyum olarak atandı.

Diyarbakır’da yedi kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın ardından tutuklanan HDP’li Kulp Belediye Eşbaşkanı Mehmet Fatih Taş da geçtiğimiz günlerde görevden alınarak, yerine Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet kayyum olarak atanmıştı.

Daha önce ise Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alınarak, yerlerine kent valileri kayyum olarak getirilmişti.

Kaftancıoğlu ve Demirtaş çağrısı

Kayyum atamalarına tepkinin yanı sıra AP genel kuruldaki tartışmayla ilgili olarak ortak hazırlanan karar tasarısında da CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen mahkûmiyet ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen Demirtaş’ın serbest bırakılmaması eleştirildi.

AB’nin Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin yakın takipçisi olması istendi.

Söz konusu karar tasarısı gün içinde genel kurulda oylanacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP'den istifalar: "Başkaldırıyorum, itiraz ediyorum" diyerek istifa etti
Sonraki Haber
Erdoğan “Her mezun iş sahibi olmak zorunda değil” demişti: 4 işsizden 1’i üniversiteli