Ana SayfaKitapBir feminist eleştiri: Edebi metinlerdeki türlü ‘gaflet’ biçimleri

Bir feminist eleştiri: Edebi metinlerdeki türlü ‘gaflet’ biçimleri

HABER MERKEZİ – Sema Kaygusuz ve Deniz Gündoğan İbrişim’in hazırladığı, 14 yazarın yazıları ile katkı sunduğu “Gaflet: Modern Türkçe Edebiyatın Cinsiyetçi Sinir Uçları”, Metis’ten çıktı. Kitap, feminist değerler üzerinden edebi metinlerdeki türlü “gaflet” biçimlerini irdeliyor.

Sema Kaygusuz ve Deniz Gündoğan İbrişim’in hazırladığı “Gaflet: Modern Türkçe Edebiyatın Cinsiyetçi Sinir Uçları” adlı çalışma Metis Yayınları’ndan çıktı.

Kitap, feminist değerler üzerinden edebi metinlerdeki türlü “gaflet” biçimlerini irdeliyor.

Kitabı hazırlayanlardan Kaygusuz, “feminist ilkelerin edebiyat eleştirisi yöntemiyle yeniden hatırlatıldığı bir eleştiri kitabı” olarak tarif ediyor çalışmayı.

Eleştiri dahil kimi edebiyat metinlerinin istemsizce de olsa incelikli bir yoldan eril zihniyete hizmet edebileceğini göstermek, uygarlığı sarmalayarak gündelikleşen eril reflekslerin üstüne ışık düşürmek istediklerini belirtiyor yazar.

Kitabın temel sorusu ya da sorunsalı ise şöyle ifade ediliyor;

“Edebiyat metinlerindeki cinsiyetçiliği, homofobiyi ya da satır arasına gömülü mizojinik tasvirleri, türcülüğü, insanmerkezciliği, kısacası bugün kuramsal açıdan gittikçe kuvvetlenen feminist eleştiri bağlamında Türkçe edebiyattaki her cinsiyetten ve cinsel eğilimden yazarın erkek egemen kodlarla gaflete düştüğü sayfaları okuyabiliyor muyuz?”

Damla Tezel, Erol Köroğlu, Ezgi Hamzaçebi, Fatih Altuğ, Fatmagül Berktay, Irvin Cemil Schick, Jale Özata Dirlikyapan, Meltem Gürle, Merin Sever, Özlem Öğüt Yazıcıoğlu, Senem Timuroğlu, Sevcan Tiftik, Şima İmşir ve Tülin Ural’ın makaleleri var çalışmada.

Örneğin “Anlatılan ‘Bizim’ Hikayemiz Değil” adlı metninde Senem Timuroğlu, “Türkçe edebiyat tarihçiliğinin Tazminat’tan Cumhuriyet’e geçerken, Osmanlı’da feminist bir hareket doğuran kadın edebiyatını bilinçli bir biçimde kararttığını ya da çarpıttığını” iddia ediyor.

“Netameli Bir Yakınlık: Feminizm ve Türcülük”ün yazarı Ezgi Hamzaçebi ise ekofeminist şiarla yola çıkan ancak “gaflete” düşen örneklere eğiliyor.


Kitaptan bir bölümü ŞURADAN okuyabilirsiniz.