Ana SayfaManşetBir gazetecinin gözüyle düşürülen Kızıltepe JİTEM Davası – Berivan Altan

Bir gazetecinin gözüyle düşürülen Kızıltepe JİTEM Davası – Berivan Altan

HABER MERKEZİ – Müzakerelerin sürdüğü 2014 yılında açılan ve bir “yüzleşme davası” niteliğinde olan Kızıltepe JİTEM Davası, ‘cezasızlık ve aklama davası’ olarak noktalandı. 9 Eylül günü mahkeme, davanın zamanaşımından düştüğünü ve tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdiğini açıkladı. 2 yıldır bu davayı takip eden gazetecilerden Berivan Altan, bu süre zarfındaki izlenimini karar duruşması üzerinden kaleme aldı. Altan, HDP önünde çocukları için eylemde olan ailelerin durumuna değindiği izleniminde “Ankara’nın ikiyüzlü adaletine” dikkat çekiyor. Onu dinliyoruz.


İzlenim: Berivan Altan


Vartinis, Görümlü, Lice, Kulp davaları… Son olarak Kızıltepe JİTEM Davası da cezasızlıkla sonuçlanan “faili belli” davalara eklendi.

Kızıltepe JİTEM Davası’nın karar duruşması önceki gün görüldü, tüm sanıklar aklandı. Karar, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin.

AKP’nin Ergenekon ile yaşadığı sorunların oluşturduğu siyasi zeminde “Yüzleşme Davaları” olarak açılan bu davalar, bir bir “Aklama Davaları”na dönüşüyor.

Bu dönüşüme son iki yıldır Ankara Adliyesi’nin koridorlarında Kızıltepe JİTEM Davası şahsında ben de tanıklık ettim.

Kızıltepe JİTEM Davası’nı iki yıldır takip eden bir gazeteci olarak ilk kez bu kadar yoğun basın ve izleyici kitlesiyle karşılaştım. Aynı kalabalık sadece kuyulardan ilk kez cesetlerin çıkarıldığı ve davanın ilk başladığı dönemde vardı…Bu davayı karar duruşmasında “hatırlamanın” başlı başına büyük bir sorun olduğunu yüksek sesle söylemek zorundayız.

Duruşma öncesi “beraat” ve “zaman aşımı” kararları bekleniyordu, bu bizi şaşırtmadı ancak bu dosya her ne kadar tozlu raflara kaldırıldıysa da demokrasi kesimlerinin mücadelesi  bitmiyor; yüzleşme olgusuyla karşı karşıya olduğumuz gerçeği yakıcı şekilde önümüzde.

Tabi ki biz gazeteciler için de bu yakıcılık hissedilmeli. Karar duruşmasında sanık avukatı söz aldığında bir gün önce hazırladığım “Kızıltepe JİTEM Davası’nda sona doğru: Yine zamanaşımı ve beraat istemi” başlıklı dosya-haber “mahkemenin huzuruna” sanık avukatı tarafından getirildi.

Zaten “beraat” kararını garantilemiş olan avukat bir de basın emekçilerini hedef göstererek, duruşmadan ayrılmak istedi sanırım. “Bakın sayın heyet siz karar vermeden önce sizi töhmet altında bırakmak istiyorlar. Mezopotamya Ajansı’ndan biri hem haberi geri çekmiş hem de haberde imza yok.”

Sanık avukatları bunları söylerken, mağdurların avukatlarının gözleri ise beni arıyordu.

Belli ki sanık avukatı haberi başka sitelerde görmüş, peşine düşmüş ama sitemizde bulamamış… Haber MA’nın sitesinde ve imzası da var,  sanık avukatının bilgisine!

Sanık avukatı ajansımızı hedef gösterirken, ben bu yazıyı aklımda kurgulamaya başlamıştım bile. Özgür basın emekçileri bir hedef göstermekle haber yazmaktan hiçbir zaman geri durmadı, bir kez daha bilgisine!

Davanın özetini avukat Erdal Kuzu yaptı: “Kaybettiler, buldular ve yeniden kaybettirdiler.”

Aileler için cenazelerin bulunması çok çok önemli. Bunun yanında cezasızlık ise çocuklarının, eşlerinin, yakınlarının kaybettirilmesi pratiğiyle özdeş. Kızıltepe JİTEM Davası, kaybetme pratiğinin nasıl “adalet” mekanizmasıyla devam ettiğinin özeti aslında.

Davanın avukatı Kuzu, dava sonrası düzenlenen panelde çok önemli bir noktaya da dikkat çekti.

Kuzu, kaybedilen, sonra kemikleri bulunan ve cezasızlıkla “yeniden kaybedilen” 22 kişinden birçoğunun çocukları ve yakınlarının PKK’ye katıldığını ve bu yüzden katledildiklerini anlattı.

Bugünlerde HDP önünde çocukları dağda olan yakınlarının oturma eylemlerine hükümetle ilişkili olan her kesimden destek var. HDP önünde “adalet” talebi sürekli gündeme getirilirken, çocukları dağda olduğu için öldürülenlere ise Ankara’dan adalet çıkmıyor.

Kızıltepe JİTEM Davası, Ankara’nın ikiyüzlü adaletini gösteriyor, hepimizin bilgisine…


Kızıltepe JİTEM Davası: Son duruşma ya da cezasızlık ve aklama rejiminin anatomisi- Ümit Tanışır


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çorlu tren katliamı davası: Sanık 'vagonlara az ödeme yapmak için hat erken açıldı' dedi
Sonraki Haber
Bienal ve Arter açılışlarında Osman Kavala için eylem