Ana SayfaEkonomiBloomberg muhabirleri dahil 38 kişinin yargılandığı davada beraat talebine ret

Bloomberg muhabirleri dahil 38 kişinin yargılandığı davada beraat talebine ret

HABER MERKEZİ – Altısı gazeteci 38 kişinin Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefetten yargılandıkları davada mahkeme beraat taleplerini reddederek duruşmayı 17 Ocak 2020 tarihine erteledi.

Bloomberg’te 2018’de yayınlanan ve ‘ekonomik kriz ve döviz’ konulu haber nedeniyle aralarında haberi yapan Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın da bulunduğu altısı gazeteci 38 kişi hakkında açılan davanın duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Davaya konu haberi yapan Bloomberg muhabiri Kerim Karakaya, haberin 10 Ağustos gece 23.00’da piyasa kapandıktan sonra yayınlandığını, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) hafta sonu toplanacağını belirtiklerini söyledi.

BDDK’nin bir açıklama yayımlayarak haberlerinden rahatsız olduğunu ifade eden Karakaya şunları söyledi:

“Bunun üzerine açıklama doğrultusunda haberimizi güncelledik. Ben SPK’da belirtilen bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçunun unsurlarının oluşmadığını düşünüyorum.
“Kanun hazırlanırken görüşüne başvurulan kişilerdenim. Görüşümüz doğrultusunda kanuna, ‘menfaat etme’ koşulu getirilmiştir. Olayda menfaat temin etme olmadığı gibi sermaye aracı ile ilgili bir husus da söz konusu değil. Beraatimi talep ederim.”

Daha sonra söz alan Fercan Yalınkılıç ise, yaklaşık yedi yıldır Bloomberg’de muhabir olarak çalıştığını belirterek şunları söyledi:

“Sadece Türkiye hakkında değil, Avrupa piyasası hakkında da haberler yapıyorum. Tamamen gazetecilik etiğine uygun şekilde faaliyette bulunmaktayım.
“Biz söz konusu haberi kendi gözlemlerimize dayanarak ve gün içerisinde gittiğimiz banka şubeleri yetkilileriyle gerçekleştirdik. Gerçekten gittiğimizde banka yetkilileri bize, döviz veremediklerini, bir sonraki iş gününe müşterilerini çağırdıklarını beyan etmişlerdi. Zaten sonrasında BDDK da bu konuda herhangi bir yalanlamada bulunmamıştır.”

Sönmez: Bu dava politik bir davadır

Aynı dava kapsamında sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılanan gazeteci Merdan Yanardağ, ekonomik darbe girişimiyle suçlandıklarını, bu davayla asıl sorumluların gizlendiğini belirterek, ekonomik krizi gizlediğini öne sürdüğü BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Gazeteci ve ekonomist Mustafa Sönmez ise “Bu dava politik bir davadır. Hem ekonomi medyasını hem de muhalifleri sindirmek ve korkutmak için açılmış bir davadır. SPK ve BDDK araç olarak kullanılmıştır” dedi.

Gazeteci Sedef Kabaş da “Ağustos 2018’de Türkiye tarihindeki en önemli krizlerden birini yaşadı. Bu kriz ve kamuoyundaki tepki dünyanın her yerinde haberdir. Görevimiz halkı ekonomi hakkında en iyi şekilde bilgilendirmek ki önlem alabilsin” diye konuştu.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, beraat taleplerini reddederek duruşmaya gelmeyen sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar vererek duruşmayı 17 Ocak 2020 tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg’in iki muhabiri hakkında, 2018’in Ağustos ayında Türk Lirası’ndaki (TL) ani değer kaybından Türkiye’deki bankalarının nasıl etkilendiğine ilişkin bir haber nedeniyle dava açılmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) şikayeti üzerine hazırlanan iddianamede Bloomberg’in muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın da aralarında olduğu 38 kişi hakkında Sermaye Piyasası Kanunu 107/2. maddesince düzenlenen ‘piyasa dolandırıcılığı’ suçundan ikişer yıldan beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Aralarında gazeteciler Merdan Yanardağ, Mustafa Sönmez ve Sedef Kabaş ise sosyal medyada haber ile ilgili yorumlarından yola çıkılarak Türkiye ekonomisine yönelik güvensizliğe yol açmakla suçlanıyor.

Haberin yapıldığı dönemde BDDK, Mart ayında TL’nin değer kaybı sonrası ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan’ın döviz piyasalarına ilişkin yayımladığı bir rapor nedeniyle soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Kurum, raporun banka müşterilerini yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine dair gelen şikayetleri gerekçe göstermişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, soruşturma hakkında yaptığı açıklamada “Dövizi tırmandırmaya çalışanlar bedelini ağır öder” demişti.

Previous post
"Hiçbir hükümet bizim için gezegeni kurtarmayacak"
Next post
"Yargı Paketi" taslağı MHP'ye sunuldu, HDP'ye sunulmayacak; ceza infaz indirimi bu pakette yok