Ana SayfaDünyaÇin ve Rusya’dan veto: BMGK oturumundan “İdlib’de ateşkes” çıkmadı

Çin ve Rusya’dan veto: BMGK oturumundan “İdlib’de ateşkes” çıkmadı

HABER MERKEZİ – İdlib gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden “ateşkes” kararı çıkmadı. Tasarıyı veto eden Rusya ve Çin’in sunduğu karşı tasarı da Konsey’in diğer üyeleri tarafından kabul görmedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) iki ayrı İdlib tasarısı oylandı.

Tasarılardan biri Almanya, Kuveyt ve Belçika tarafından sunulurken, diğeri ise Rusya ve Çin tarafından Konsey’e getirildi.

Konsey’de ilk olarak Almanya, Kuveyt ve Belçika tarafından sunulan tasarı oylandı.

Bu tasarıya 15 ülkeden 12’si destek verdi, fakat daimi üyeler Rusya ve Çin veto hakkını kullandı ve böylelikle tasarı reddedildi.

Rusya ve Çin’in tasarısı ise hiçbir ülkeden destek almadı. Tasarıya dokuz ülke karşı çıkarken, dört ülke ise çekimser kaldı.

Oturumda söz hakkı alan diğer ülkeler Suriye ve Rusya’yı sivilleri, okul ve hastaneleri hedef almakla suçladı.

Sunulan bu karşı tasarıda, ateşkesin ”BMGK’nın terör listesindeki örgütlerle bağlantılı kişi ve grupları kapsamaması” istenmişti.

Ankara’daki zirvenin gündem maddelerindendi

İdlib, 16 Eylül tarihinde başkent Ankara’da düzenlenen üçlü zirvenin de gündemindeydi.

Ay başında İdlib bölgesinde Türkiye’nin 9. numaralı gözlem noktası Suriye rejim güçleri tarafından kuşatılmış, buraya sevkiyat götüren bir askeri konvoya kılavuzluk yapan kamyonun vurulması Ankara ve Moskova arasında gerginliğe yol açmıştı. Benzer şekilde farklı gözlem noktaları da hedef alınmıştı.

Bunun üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ziyaret etmişti.

Ankara’daki üçlü zirvede ise Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeler gerçekleştiren Putin, İdlib’e yönelik ‘sınırlı operasyonlarda’ Suriye’ye desteğini sürdüreceklerini dile getirmişti.

Previous post
Tuzla'daki fabrika yangınının ardından kimya mühendislerinden uyarı ve öneriler
Next post
"İnsan Hakları İletişiminin Geleceği" paneli bugün