Ana SayfaGüncelDemirtaş için tahliye kararı, HDP’den “serbest bırakılsın” çağrısı

Demirtaş için tahliye kararı, HDP’den “serbest bırakılsın” çağrısı

HABER MERKEZİ – Bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ancak Selahattin Demirtaş ve avukatlarının katılmadığı ana davada Demirtaş hakkında tahliye kararı çıktı. Avukat Ramazan Demir, hakkında kesinleşmiş 4 yıl 8 ay hapis cezası bulunduğundan Demirtaş’ın “şimdilik tahliye olamayacağını” bildirdi. Kararın ardından bir mesaj paylaşan HDP ise “Kararın gereği yerine getirilerek, Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır” dedi. Partinin vekillerinden Meral Danış Beştaş ise “denetimli serbestlik hakkını” hatırlatarak Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

HDP’nin bir önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın 142 yıl hapis istemiyle yargılandığı dava bugün görüldü.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 11’inci duruşmasına Demirtaş ve avukatları katılmama kararı almıştı.

Demirtaş ve avukatlarının hazır olmadığı duruşmada ise oybirliği ile tahliye kararı çıktı.

Ancak avukat Ramazan Demir, Demirtaş hakkında kesinleşmiş 4 yıl 8 ay hapis cezası bulunduğundan Demirtaş’ın şimdilik tahliye olamayacağını aktardı.

HDP’den çağrı

Kararın ardından HDP de bir mesaj paylaştı.

Partinin resmi twitter hesabı üzerinden paylaşılan mesajda, “Kararın gereği yerine getirilerek, Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.

Partinin vekillerinden Meral Danış Beştaş ise “denetimli serbestlik hakkını” hatırlatarak Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi:

Davaya dair

“Örgüt kurma ve yönetme”, “Örgüt propagandası” ve “Suç ve suçluyu övme” iddialarıyla Demirtaş hakkında 142 yıla varan hapis cezası isteniyordu.

Diyarbakır’da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınmıştı.

Demirtaş’ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamı aynı zamanda.

AİHM’deki karar bekleniyor

Demirtaş’ın AİHM’de haklı bulunduğu davaya yönelik yapılan itirazlar bu yıl içerisinde AİHM Büyük Daire’de görülecek.

Bugünkü mahkemeye katılmayan Demirtaş ve avukatlarının da bu kararı bekleyeceği belirtilmişti.

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:

“Sayın Demirtaş’ın avukatları olarak bizler adli tatil bitiminin hemen ertesine denk gelen bu duruşmaya katılmama kararı aldık ve bununla ilgili olarak da mahkemeya mazeret bildirdik. Sayın Demirtaş duruşmaya katılsa bile yargılama yapılamayacaktır. Bildiğiniz gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde 18 Eylül’de Sayın Demirtaş’ın dosyası görüşülecek bizler de bu dosyaya yoğunlaştık ve hiç bir arkadaşımız bugünkü duruşma için Ankara’ya gelmedik.”

Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Previous post
Dorian kasırgası Bahamalar'da: Bir çocuk yaşamını yitirdi
Next post
ABD'de yolcu gemisinde yangın: 34 kişi yaşamını yitirdi