Ana SayfaGüncelDemirtaş ve Yüksekdağ hakkında yeniden tutuklama kararı

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında yeniden tutuklama kararı

HABER MERKEZİ – HDP’nin önceki dönem eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a, yeniden açılan bir soruşturma kapsamında tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri mahkemece tutuklama kararı verildi. Söz konusu karar, tutuklu yargılandığı davada tahliyesine hükmedilmesi akabinde Demirtaş için yapılan mahsupluk başvurusunun kabul edilmesi üzerine geldi. HDP, tutuklama kararının “komploların devamı olduğunu” savunarak, “düşman hukuku uygulamalarına teslim olmayacağız” dedi. Demirtaş’ın avukatı ise tepkisini şu sözlerle özetledi: “Aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz; Kürtler hariç.”

HDP’nin önceki dönem eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında Ankara’da başlatılan “6-7-8 Ekim Kobani olayları” adlı soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı her iki siyasetçinin de soruşturmasını yeniden açtı ve iki isim hakkında “jet hızıyla” tutuklama talep edildi.

Demirtaş ve Yüksekdağ, Kobani protestolarında yaşamını yitiren kişilerin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Başlatılan yeni soruşturma kapsamında Demirtaş ve Yüksekdağ Sulh Ceza Hakimliği’nde hakim karşısına çıktı.

Üç avukat sınırlandırılması getirilen Demirtaş ve Yüksekdağ, tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile beyanlarda bulundu.

Demirtaş, savunmasına başlarken “kararın halihazırda belli olduğunu, kayıtlara geçilmesi amacıyla birkaç şey söyleyeceğini” dile getirdi.

Demirtaş’ın avukatları ise bir suçtan bir kere dava açılabileceğini belirterek, “Ana dosyadan yargılandığı 31’nci fezlekede zaten Kobane olayları kapsamında ifade vermişti. Hukuk katliamı yapılıyor” dedi.

Ardından beyanda bulunan Yüksekdağ’ın sonrasında söz alan avukatları da müvekkilleri ile ilgili benzer sürece dikkat çekti, “Yüksekdağ’ın 27 Eylül tarihli duruşmasında tahliye ihtimaline karşılık özgürlüğünün önüne geçmek için açık bir müdahale gerçekleşiyor” diye konuştu.

Avukatların savunması ardından mahkeme heyeti Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklu yargılanması kararı verdi.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

“Demirtaş ve Yüksekdağ’ın ‘Devletin Birliği ve bütünlüğünü bozma’, ‘Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye azmettirme’, ‘Birden fazla kişi ile birlikte gece vaktinde suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla yağmaya azmettirme’, ‘Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme’ iddiaları suçlarının vasıf ve mahiyeti  kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren deliller ve fiillerin kanunda cezası olan miktarı anayasanın 19’uncu ve AİHM kararında yer alan 5’inci maddede tutuklama gerekçesi nedeniyle adli kontrol şartlarının yeterli olmayacağı nedeniyle tutuklu yargılamalarına karar olunur.”

Karara tepki gösteren avukat Ramazan Demir, “Aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz. Kürtler hariç” diye konuştu.

HDP: Komplolar sürüyor, teslim olmayacağız

Konuyla ilgili HDP’den yapılan ilk açıklamada, yeniden tutuklama kararının verilmesi “evrensel hukuk ilkelerinin bir kez daha katledilmesi” olarak değerlendirildi.

“Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında yeniden tutuklama kararının verilmesi evrensel hukuk ilkelerinin bir kez daha katledilmesidir. Demokratik siyasete yönelik komplolar devam etmektedir. Düşman hukuku uygulamalarına ve darbecilere asla teslim olmayacağız.”

Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklama talebiyle hakim karşısına çıkmadan önce partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yapılan açıklamada, HDP’nin önceki eş başkanları hkkında açılan yeni soruşturma kapsamında tutuklama istenmesi “yeni bir komplo” olarak nitelendirilerek, “Bu açıkça bir düşman hukuku uygulamasıdır” denilmişti.

“Sözün bittiği, yargıda tuzun koktuğu bir noktadayız. Mahkeme heyetine sesleniyoruz. Savcılığın bu ağır hukuk suçu işleme eğilimi karşısında hukuk ilkelerine uygun davranın.”

“Tahliyeyi engellemek için”

HDP’nin önceki dönem eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yeniden tutuklama kararıyla sevkini duyuran isim CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu olmuştu.

Tanrıkulu, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Demirtaş için bugün denetimli serbestlik başvurusu yapıldığını belirterek, “Olası tahliyesini engellemek için Ankara Savcılığı Demirtaş’ın yargılandığı davayla aynı konudan ayrı bir soruşturma başlatıp tutuklamaya sevkini istedi” demişti.

Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu çağrıyı yapmıştı: “Yargılandığı davadan tahliye edildikten sonra olası tahliyesini önlemek için tutuklamaya sevk etmek düşman ceza hukukundan da öte bir zorbalık durumudur. Sizi, sorumluluğa davet ediyorum; HSK’yı toplayın gereğini yapın. Aksi halde bu sorumluluk size aittir.”

Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir de Demirtaş’ın geçen hafta tahliye olduğu suçlamadan tekrar tutuklamaya çalışıldığına dikkat çekmişti.

Demirtaş: Yargı yok, adalet yok, kanun yok, hakim yok

Hakim karşısına çıkmadan önce son olarak Demirtaş avukatları aracılığıyla Twitter üzerinden açıklamalar yapmıştı.

Demirtaş, avukatları aracılığıyla Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Yargıda adalet ve reform mu? Alın size reform” demiş ve eklemişti:

“6-8 Ekim’den dolayı ben ve Figen Hanım zaten 3 yıldır tutuklu yargılanıyorduk. Bu sabah Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı suçlamaya dair, yasaya aykırı olarak ben ve Figen Hanım hakkında ayrı bir soruşturma üzerinden tutuklamaya sevk kararı çıkardı.
“Yani yargı yok, adalet yok, kanun yok, hakim yok. Sadece bize değil, hiçbirinize yok.
“Biz iyiyiz, moralliyiz, haklıyız, suçsuzuz ve güçlüyüz. Herkese selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyoruz.”

Demirtaş için tahliye kararı ve AİHM’deki dava

AİHM, 20 Kasım 2018 tarihinde verdiği kararla, 4 Kasım 2016’da tutuklanan Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara rağmen tahliyesi için yapılan başvuruları reddedilen Demirtaş, AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararının aleyhteki maddelerini AİHM Büyük Dairesi’ne taşımak için başvuruda bulunmuş, Türkiye’nin kararı uygulamamasına ilişkin hüküm kurulmasını talep etmişti.

Demirtaş’ın yaptığı itiraz ile Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul eden Büyük Daire, 18 Eylül’e duruşma tarihi vermişti.

18 Eylül’deki duruşmada savunma yapan Demirtaş’ın avukatları, HDP ve Demirtaş’ın siyasi başarılarından dolayı hedef alındığını belirtirken, davanın konusunun “Türkiye’de yargı aracılığıyla muhalefetin susturulması ve cezalandırılması” olduğunu söylemişti.

Davaya dair kararın yazımı ve açıklanmasının ayları bulacağı belirtiliyor.

Büyük Daire’deki davaya sayılı günler kala Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılandığı davanın 2 Eylül’deki duruşmasında mahkeme heyeti, Demirtaş’ın tahliyesine hükmetmişti.

Ancak Demirtaş, hakkında daha önce “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen ve kesinleşen 4 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle cezaevinden çıkamamıştı.

Tahliye kararının hemen ardından duruşma savcısı itirazda bulunarak Demirtaş hakkında yeniden tutuklama kararı istemiş, ancak bu talep reddedilmişti.

Avukatlar da 10 Eylül’de Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu davada kaldığı süre için harekete geçmiş, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Yapılan bu başvuru üzerine İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı yaklaşık 25 aylık sürenin 4 yıl 8 aylık hapis cezasından mahsubuna 10 gün sonra karar verdi.

Previous post
Adana’da çocuk istismarı sonrası Suriyeliler’e saldırılmıştı: Valilik’ten “Türkiyeli fail tutuklandı” açıklaması
Next post
"Cadı Üçlemesi 13+"dan ilk fragman