Ana SayfaGüncelDiyarbakır’daki patlama: Hedefteki Kulp Belediyesi’nden iddialara yanıt, eşbaşkanlara tutuklama

Diyarbakır’daki patlama: Hedefteki Kulp Belediyesi’nden iddialara yanıt, eşbaşkanlara tutuklama

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da yaşanan ve 7 kişinin yaşamını yitirdiği patlamada belediyenin hedef gösterildiği haberlere Kulp Belediyesi’nden yanıt geldi. İddiaların aksine tüm çalışmaların asker ve polis gözetiminde yapıldığını kaydeden Belediye Eşbaşkanı Fatma Ay, kendilerine dönük suçlamaların nedenini “kayyum hazırlığı” olarak değerlendirdi. Ay, bu açıklaması akabinde gözaltına alındı ve patlama sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan bir diğer Belediye Eşbaşkanı Mehmet Fatih Taş ile beraber çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 7 kişinin öldüğü patlamanın ardından hükümete yakın gazetelerin “patlama öncesi Kulp Belediyesi’ne ait bir aracın olay yerinde olduğu” iddiasına belediye yönetiminden yanıt geldi.

Patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Kulp Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Fatih Taş, Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş ve HDP Kulp İlçe Eşbaşkanı Abidin Karaman ve Mehmet Emin Ay gözaltına alınmıştı.

Kendilerine yönelik suçlamalara ilişkin Mezopotamya Ajansı aracılığıyla yanıt veren Kulp Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Ay, suçlamaların nedenini “kayyum hazırlığı” olarak değerlendirdi.

Olayın faillerini kınayan Ay, yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Olayın akabinde Yeniçağ yazarı Batuhan Çolak’ın sosyal medya paylaşımına dikkat çeken Ay, olayın yaşandığı yerden 55 kilometre uzakta bulunan Karaorman köyündeki çalışmaya işaret edilerek, “İşin enteresan yanı Kulp Belediyesi dün birçok yolda çalışma başlattı” şeklindeki mesaja tepki gösterdi.

Kulp Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Ay / Fotoğraf: MA

“Olayın yaşandığı bölgeye bu kadar uzak bir yerin çalışmasını alıp belediyeyi hedef göstermenin amacı nedir?” diye soran Ay, “Daha sonra eşbaşkanımız Taş gözaltına alındı. Olay yeri incelemesi dahi yapılmadan direk suçlu ilan edildi. Bir gazete daha bunu yaptı. Bu kadar şey rastlantı olamaz demek ki planlı bir durum var ortada” dedi.

Yapılan tüm çalışmaların önceden asker ve polise haber verildiğini, onların kontrolü ve gözetiminde yapıldığını kaydeden Ay, halkın talepleri doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Olayın yaşandığı yere yakın kepçelerinin bulunduğu iddiasını da reddeden Ay, bahsedilen kepçenin tekerliğinin olaydan 2 gün önce patladığını ve başka bir mezrada bulunduğunu, olayın yaşandığı civara gönderilmediğini söyledi.

Belediye araçlarında Global Positioning System (GPS) takılı olduğunu hatırlatan Ay, aracın o gün nerede olduğunu GPS ile öğrenmek isteyenlerin belediyeye başvurabileceklerini belirtti.

Belediyenin olayın ardından hedef haline geldiğini kaydeden Ay, “Kulp Belediye Eşbaşkanı Mehmet Fatih Taş, Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş 4 gündür gerekçe gösterilmeden gözaltında tutuluyor. Avukatlardan aldığımız bilgilere göre onları hastaneye götürüp getiriyorlarmış. Ortada bir delil olmadığı için sadece tutuyorlar” dedi.

Belediye eşbaşkanlarına tutuklama

Kulp Belediye Eşbaşkanı Fatma Ay, söz konusu iddialara verdiği bu yanıtın sonrasında patlamanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Ay ile birlikte yine aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan bir diğer Kulp Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Fatih Taş, Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş ve HDP Kulp İlçe Eşbaşkanı Abidin Karaman ve Mehmet Emin Ay emniyetteki ifadelerinin ardından Kulp Adliyesi’ne sevk edildi.

Savcılık  ifadelerinin ardından tutuklama istemiyle Kulp Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen beş kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

AKP’li vekil tepki göstermişti

Kulp’taki patlamaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında HDP’lilerin gözaltına alınmasını “Saldırıyı HDP yaptı” başlığıyla yayınlayan Yeni Şafak’a AKP’den de tepki gelmişti.

Partinin İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Twitter üzerinden Yeni Şafak’ın ‘haberinin’ ekran alıntısını paylaşmış, “Gazetecilik ahlakıymış, ne de olsa malumun ilamı gerek… Soruşturmaymış, kovuşturmaymış, boş işler bunlar. Yargı diye uzatmak neymiş, aleni infaz gerek… Ama hukuk devleti bir gün herkese lazım olur, hele tarihin tekerrürden ibaret olduğu bizim coğrafyada…” demişti.

Ne oldu?

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde, 12 Eylül günü saat 18.00 dolaylarında bir aracın geçişi sırasında patlama yaşandı.

Diyarbakır Valiliği, patlamanın odun toplamaya giden köylülerin bulunduğu aracın geçişi esnasında yaşandığını ve el yapımı patlayıcıdan kaynaklandığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlamada yedi kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Güvenlik Korucuları Konfederasyon Başkanı Ziya Sözen, yaşamını yitirenlerden üçünün ‘gönüllü köy korucusu’ olduğunu belirtti.

Saldırıyı kınayan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli yaptıkları yazılı açıklamada soruşturmanın etkin bir biçimde yapılması istenirken, parti yöneticilerinin gözaltına alınmasını ‘algı operasyonu’ olarak niteledi.




Önceki Haber
Ankara'da üçlü zirve sonrası ortak açıklama
Sonraki Haber
Trump: Petrol tesislerine saldırıların arkasında İran var gibi duruyor