Ana SayfaÇalışma YaşamıErdoğan “Her mezun iş sahibi olmak zorunda değil” demişti: 4 işsizden 1’i üniversiteli

Erdoğan “Her mezun iş sahibi olmak zorunda değil” demişti: 4 işsizden 1’i üniversiteli

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “’Efendim işte işsizlik var’, olabilir, her üniversiteyi bitirdiği zaman iş sahibi olacak diye de bir şey yok” sözleri yeni bir tartışma yaratırken, Türkiye’de işsizlerin eğitim durumu dikkat çekici. İŞKUR’un verilerine göre, 2019’da dört kayıtlı işsizden biri ise üniversite mezunu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yükseköğrenim alanında özellikle son 17 yılda çok büyük bir başarıya imza attığını savundu.

Erdoğan, bu süreçte 76 olan üniversite sayısının 207’ye, öğretim elemanı sayısının 70 binden 168 bine, öğrenci sayısının da 1.6 milyondan 8 milyona yükseldiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı, konuşmasında “’Efendim işte işsizlik var’, olabilir, her üniversiteyi bitirdiği zaman iş sahibi olacak diye de bir şey yok. Bunu dünyanın hiçbir yerinde bulamazsınız” ifadelerini de kullandı.

Bu açıklamalar, Türkiye’deki üniversite mezunu işsizlerle ilgili tartışmaları da tekrar gündeme getirdi.

Peki, Türkiye’de işsizlerin eğitim durumu nedir? Üniversite mezunu kayıtlı işsiz sayısı ne kadar arttı?

Euronews’in aktardığı Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) verilerine göre, ülkede kayıtlı işsiz sayısı son 15 yılda 10 kat arttı.

Kaynak: İŞKUR

2019’da dört kayıtlı işsizden biri ise üniversite mezunu.

İŞKUR Ağustos ayında 4 milyon 44 bin kayıtlı işsiz olduğunu açıklarken, bunun 1 milyon 34 bini üniversite mezunlarından oluşuyor.

Üniversite mezunu işsizlerin sayısı özellikle son yıllarda iyice yükseldi, son üç yılda ikiye katlandı.

2016 Ağustos ayında 489 bin olan sayı, 2019’un aynı döneminde 1 milyon 34 bine çıktı. Bu da üç yılda üniversite mezunu işsiz sayısının yüzde 111 arttığı anlamına geliyor.

Üniversite mezunları; ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunlarını kapsıyor.

Kaynak: İŞKUR

Üniversite mezunları ile lise mezunlarının işsizlik oranı aynı

İŞKUR’un son açıkladığı Ağustos verilerine göre 4 milyon 44 bin işsiz arasında yüzde 40,2 ile ilköğretim mezunları (1 milyon 627 bin) ilk sırada yer alıyor.

İkinci sırada yüzde 26,4 ile lise mezunları (1 milyon 68 bin) var. Bunu yüzde 25,6 ile üniversite mezunları takip ediyor.

Bu da lise mezunlarıyla üniversite mezunlarında kayıtlı işsiz sayısının neredeyse aynı olduğu anlamına geliyor.

Euronews, son 15 yılda işsizlerin eğitim seviyesindeki değişim incelendiğinde en önemli bulgunun ise lise mezunu kayıtlı işsiz oranı azalırken üniversite mezunlarının artması olduğunun altını çiziyor.

Türkiye’de işsizlikle ilgili iki kurum veri açıklıyor. İŞKUR reel verilere dayalı kayıtlı işsiz sayısını açıklarken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hanehalkı anketiyle işsizlik oranını ortaya çıkarıyor.

Bu yüzden iki kurumun verileri arasında farklılıklar oluyor.

TÜİK’in en son açıkladığı Haziran verilerine göre genel işsizlik oranı yüzde 13. Üniversite mezunlarının işsizlik oranı da yüzde 13.


Görseller: Euronews
Previous post
Avrupa Parlamentosu'ndan kayyum atamalarına kınama
Next post
“Yüzüklerin Efendisi” dizisinin çekimleri başlıyor