Ana SayfaGüncelErdoğan: Sınır boylarında hazırlıklarımız tamamlandı

Erdoğan: Sınır boylarında hazırlıklarımız tamamlandı

HABER MERKEZİ – ‘Güvenli bölge’ mutabakatına rağmen Kuzey Suriye’ye operasyon mesajları verilirken, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da yeni bir açıklama geldi. Erdoğan, “Sınır boylarında hazırlıklarımız tamamlanmış vaziyette” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmelerine katılmak etmek üzere 21-25 Eylül tarihleri arasında ABD’yi ziyaret edecek.

New York’a hareketi öncesinde basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, ABD ile varılan ‘güvenli bölge’ mutabakatına ve sınırda atılan ortak devriye turlarına karşın Kuzey ve Doğu Suriye’ye operasyon sinyali verdi.

Erdoğan, “Sınır boylarında hazırlıklarımız tamamlanmış vaziyette” diye konuştu.

“ABD bizim malum stratejik ortağımız. NATO’da beraberiz. Bunun dışında uzun yıllar stratejik ortaklığımızı her halükarda devam ettirdik. Terör örgütlerine ABD’nin verdiği destek ortada. ABD’nin terör örgütlerine desteğini görmeme lüksümüz yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile 10 gün önce telefonla görüştüklerini, şimdi ise ziyareti sırasında yüz yüze görüşeceklerini de sözlerine ekledi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 Eylül’de yaptığı açıklamada da “ABD ile güvenli bölge kurulması için iki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız” diyerek Fırat’ın doğusuna operasyon için mühlet vermişti.


Askeri hareketlilik: Doktorlara sınırda görev, Tabip Odası’ndan açıklama


Sınırda hareketlilik

Suriye’de ‘güvenli bölge’ oluşturma çalışmaları kapsamında ABD ile ‘Birleşik Müşterek Harekat Merkezi’ Urfa’nın Akçakale ilçesindeki 3. Hudut Alay Komutanlığı’nda kurulmasının ardından kentte siyasi ve askeri hareketliliğin arttığı belirtiliyor.

Karada sınıra sevkiyat şeklinde gözlenen hareketliliğin yanı sıra havada askeri araçların keşif uçuşu yapığı ifade ediliyor.

Ankara’dan operasyon mesajları

Ankara, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’nin hızlı bir şekilde oluşturulması için ABD’ye baskı yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Eylül’de yaptığı son açıklamada “ABD ile güvenli bölge kurulması için iki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız” diyerek Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı vermişti.

Erdoğan’ın bu açıklamasından 2 gün sonra ise Sağlık Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’ye ‘sınır dışı askeri harekat’ planı kapsamında Urfa ile Mardin illerine resen hekim görevlendirmesi yapmıştı.

Gelişmeler üzerine İstanbul Tabip Odası da ‘Acil Durum Masası’ kurduğunu duyurmuştu.

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD ile birlikte ‘güvenli bölge’ oluşturulması konusunda “ABD’nin oyalama sürecine girmek istediğini düşünüyoruz” demiş ve “Eğer bu iş birliğinden bir iş çıkmazsa biz her türlü hazırlığımızı yaptık ve bu bölgeye gireriz” diye konuşmuştu.

Bu açıklamalara karşın Pentagon’dan Demokratik Suriye Güçleri’nin ‘güvenli bölge’ ile ilgili taahhütlerini yerine getirdiği açıklaması gelmişti. Açıklamada ABD’nin bu güçlere silah, araç ve mühimmat desteği vermeye devam ettiği de belirtilmişti.




Önceki Haber
Erdoğan'dan 'yeniden tutuklama' kararlarına dair açıklama: Bunları bırakamayız
Sonraki Haber
Mısır'da Sisi karşıtı protestolar