Ana SayfaGüncelErdoğan ve Çavuşoğlu’ndan ABD’ye ‘güvenli bölge’ mesajları

Erdoğan ve Çavuşoğlu’ndan ABD’ye ‘güvenli bölge’ mesajları

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘güvenli bölge’ye yönelik verdiği mesajında “ABD’den beklentimiz terörle mücadelemizde ve sığınmacıların evlerine güvenle dönebilecekleri güvenli bölge çabasında yanımızda olmalarıdır” ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise ABD ile birlikte ‘güvenli bölge’ oluşturulması konusunda “ABD’nin oyalama sürecine girmek istediğini düşünüyoruz” dedi ve ekledi: “Eğer bu iş birliğinden bir iş çıkmazsa biz her türlü hazırlığımızı yaptık ve bu bölgeye gireriz.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey ve Doğu Suriye sınırında ‘güvenli bölge’ oluşturma konusunda mutabakata varıp, ortak devriye faaliyetinde bulundukları ABD’yi kendilerini oyalamakla suçladı.

Çavuşoğlu, “ABD ile çalışmak istedik ama şu an tavırları daha çok YGP/PKK yanlısı bir tavırdır. Türkiye’nin planı hazır” dedi.

Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmanovic ile yaptığı görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, ABD ile birlikte ‘güvenli bölge’ oluşturulmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken özetle şunları söyledi:

“ABD ile müzakerelere başladığımız zaman bir ilk adım atıldı. Bir ortak harekat merkezi kurulacaktı. Biz bunu iyi bir başlangıç olarak değerlendirdik. Uyarılarımızı da net bir şekilde açıkladık.
“Başta Münbiç yol haritası olmak üzere ABD maalesef bu terör örgütüyle girdiği angajmandan dolayı Münbiç’i savsaklamıştır. Bugün geldiğimiz noktada uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gördük.
“ABD’nin oyalama sürecine girmek istediğini düşünüyoruz. ABD’nin attığı adımlar kozmetik adımlardır. Türkiye’nin planı hazır.
“Eğer bu iş birliğinden bir iş çıkmazsa biz her türlü hazırlığımızı yaptık ve bu bölgeye gireriz. Nasıl YPG ve DEAŞ’tan bölgeleri temizlediysek bu bölgeleri de temizleriz.
“ABD ile çalışmak istedik ama şu an tavırları daha çok YGP/PKK yanlısı bir tavırdır.”
Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Saray’da ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ve beraberindeki heyeti kabulünde konuştu.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarının hemen ardından bir konuşma yapan Erdoğan, “ABD ile Suriye’deki işbirliğimize büyük önem veriyoruz” dedi, ancak Türkiye’nin yeni bir göç dalgasını göğüslemesinin artık mümkün olmadığını savundu.

Erdoğan, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“ABD’den beklentimiz terörle mücadelemizde ve sığınmacıların evlerine dönebilecekleri güvenli bölge çabasında yanımızda olmalarıdır.
“Bu terörist gruplara 50 bine varan TIR’la araç gereç, mühimmat gönderilmesi bizleri ciddi manada rahatsız etmektedir. Bunlar Türkiye’ye karşı kullanılıyor, bunu kabul etmemiz mümkün değildir.”

Ankara’dan ‘güvenli bölge’ baskısı

Ankara, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’nin hızlı bir şekilde oluşturulması için ABD’ye baskı yapıyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda ‘güvenli bölge’nin bir an önce oluşturulacağını belirtmiş, “Eylül’ün son haftasına kadar Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız” demişti.

“Bunu Amerikalı dostlarımızla birlikte yapmak hepimiz için en ideal yoldur” diyen Erdoğan, “ama böyle bir zemin oluşmazsa hazırlıklarımız tamam. Kendi imkânlarımızla bu işe başlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘güvenli bölge’nin oluşturulmaması halinde ise Suriyeli mülteciler konusunda “Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız” diye konuşmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Barış Polat hakkında hapis istemi
Sonraki Haber
İSKİ Genel Müdürlüğü'ne Raif Mermutlu atandı