Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ABD’ye ‘son iki hafta’ mesajı

Erdoğan’dan ABD’ye ‘son iki hafta’ mesajı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘güvenli bölge’ye yönelik mesajında yine mühlet vererek, “ABD ile güvenli bölge kurulması için iki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye sınırında ‘güvenli bölge’ oluşturma konusunda mutabakata varıp, ortak devriye faaliyetinde bulundukları ABD’ye seslenen Erdoğan, “Güvenli bölge kurulması için iki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız” dedi.

Erdoğan, Avrupa Birliği ülkelerinden de destek istedi: “Güvenli bölgeye Türkiye ve Avrupa’da yaşayan 3 milyona yakın göçmeni yerleştirebiliriz. Avrupa’dan Fırat’ın doğusu konusunda daha fazla destek bekliyoruz.”

Konuşmasında geçtiğimiz günlerde Türkiye, Rusya ve İran arasında Ankara’da düzenlenen ‘Astana formatı’ndaki üçlü zirveye de değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Üçlü zirvede Suriye’deki insani ve siyasi krizlerin çözümü bakımından önemli kararlar aldık. Büyük bir göç dalgası potansiyelini de içinde barındıran İdlib’deki durumla ilgili de görüş birliğine varıldı. Anayasa komitesinin oluşmasındaki tüm pürüzler giderildi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak “Önümüzdeki aylarda yaşanacak gelişmeler, Suriye krizinin suhuletle mi çözüleceği, yoksa derinleşeceği mi hususunda belirleyici olacaktır” dedi.

Ankara’dan ‘güvenli bölge’ baskısı

Ankara, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’nin hızlı bir şekilde oluşturulması için ABD’ye baskı yapıyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada ‘güvenli bölge’nin bir an önce oluşturulacağını belirtmiş, “Eylül’ün son haftasına kadar Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız” demişti.

“Bunu Amerikalı dostlarımızla birlikte yapmak hepimiz için en ideal yoldur” diyen Erdoğan, “ama böyle bir zemin oluşmazsa hazırlıklarımız tamam. Kendi imkânlarımızla bu işe başlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘güvenli bölge’nin oluşturulmaması halinde ise Suriyeli mülteciler konusunda “Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız” diye konuşmuştu.

Operasyona karşı olduğu yönünde açıklamalar yapan ABD ise bir dizi görüşme sonrası Türkiye ile “Müşterek Harekat Merkezi” kurulması konusunda mutabık kalındığını duyurmuştu.


Ankara’da üçlü zirve sonrası ortak açıklama


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rize'de gazeteci Gençağa Karafazlı'ya silahlı saldırı
Sonraki Haber
125 gündür açlık grevindeler: “Grup Yorum üyelerinin talepleri kabul edilsin”