Ana SayfaKitapÉtienne Balibar’ın Barış Akademisyenleri’ne ithaf ettiği kitabı Türkçede

Étienne Balibar’ın Barış Akademisyenleri’ne ithaf ettiği kitabı Türkçede

HABER MERKEZİ – Étienne Balibar’ın ‘ifade özgürlüğü’ üzerine kaleme aldığı denemelerden oluşan, Türkiye’deki Barış Akademisyenleri’ne ithaf ettiği kitabı “Demokrasiyi Demokratikleştirmek – Özgür Konuşma” adıyla İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Marksist düşünür Étienne Balibar’ın yeni kitabı “Libre Parole”, Bediz Yılmaz tarafından Türkçeleştirildi.

İletişim Yayınları’nın “Demokrasiyi Demokratikleştirmek – Özgür Konuşma” adıyla yayımladığı kitap, Balibar’ın düşünce ve ifade özgürlüğünün aciliyeti ve değeri konusunda kaleme aldığı denemelerden oluşuyor.

Kitap, Étienne Balibar’ın farklı zaman ve şartlarda, farklı stillerle kaleme aldığı ve temelde ifade özgürlüğünü irdelediği üç makalesini günümüz şartlarında konuşma ve ifade özgürlüğü tartışmalarının yeniden yönlenmesi ihtiyacıyla bir araya getiriyor.

Bu makalelerden ilki ise Balibar’ın Ocak 2018’de Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı’nda verdiği “Şiddet Zamanlarında Demokrasi ve Özgürlük” başlıklı konuşması.

Étienne Balibar özgürlükler, halklar ve haklar adına konuşmanın ölüm tehdidini göze almakla eşdeğer olduğunu dile getirirken, hakikat cesaretinin somut bir örneği olarak Hrant Dink’i selamlıyor.

Yayınevi de yaptığı tanıtımda “Demokrasiyi Demokratikleştirmek – Özgür Konuşma”nın günümüz toplumlarında hak ve özgürlüklerin savunusu adına bir manifesto niteliğinde olduğunun altını çiziyor.

Evrim Şaşmaz, Gazete Karınca için düşünürün ‘ifade özgürlüğü’ne eğildiği bu kitabının içeriğini ve Barış Akademisyenleri’ne yaptığı ithafı derlemişti. Haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Étienne Balibar hakkında

1942’de Paris’te doğdu. Paris 10 Üniversitesi’nden profesör olarak emekli olan Balibar, Fransız eleştirel Marksist felsefesinin önde gelen bir temsilcisidir.

Türkçede yayımlanan eserleri ise şunlar: Althusser İçin Yazılar (İletişim Yayınları, 1991); Irk Ulus Sınıf (Metis Yayınları, 1993); Marx’ın Felsefesi (Birikim Yayınları, 1996); Dersimiz Yurttaşlık (Kesit Yayıncılık, 1998); Spinoza ve Siyaset (Otonom Yayıncılık, 2004); Kapital’i Okumak (İthaki Yayınları, 2007); Biz, Avrupa Halkı (Aralık Yayınları, 2008); Şiddet ve Medenilik (İletişim Yayınları, 2014); Şiddet, Siyaset ve Medenilik (Ahmet İnsel ve Pınar Selek’le beraber, İletişim Yayınları, 2014).


Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Başrollerde Haluk Bilginer ve Ali Atay var: “Nuh Tepesi”
Sonraki Haber
“İlçe belediyelerine de kayyum atanacak” iddiasına Valilik'ten yalanlama