Ana SayfaGüncelHDP’nin önündeki ailelerin eylemi: Kim ne diyor?

HDP’nin önündeki ailelerin eylemi: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da HDP binası önünde çocukları için eylem yapan ailelere çağrı yapan Cumartesi Anneleri, “Oturmanız gereken yer orası değildir. Oturmanız gereken yer bu ülkeyi yönetenlerin ofisleri, makamlarının önüdür” dedi. DTK asıl muhatabın AKP olduğuna işaret ederken, İYİ Parti lideri Akşener de yönetim zafiyeti olduğunu vurgulayarak “Devletin görevi, bu çaresizlikten propaganda üretmek değil, hukuken gereğini yapmak ve anneleri evlatlarına kavuşturmaktır” diye konuştu. AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Diyarbakır’daki analar”ın yanlarında olacaklarını söyledi.

HDP’nin Diyarbakır’daki parti binası önünde, 10’u aşkın ailenin 3 Eylül’de çocukları için başlattığı oturma eylemi sürüyor.

Dün yaptığı açıklamayla hem ailelere hem de hükümete çağrı yapan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, iktidarın sorumluluğuna dikkat çekerek, “Bunun konuşulacağı adres Meclis’tir. Gelin Meclis’te iktidar partileriyle görüşme yapın. Biz hazırız bu konuda adım atmaya” demişti.

HDP’nin ardından bir açıklama da DTK’den (Demokrtik Toplum Kongresi) geldi.

“HDP il binası önünde oturan aileleri sağduyulu davranmaya, asıl muhatabın AKP olduğu gerçeğini bilerek sorunlarına çözüm aramaya çağırıyoruz” denilen açıklamada, HDP’ye karşı bir ‘algı oluşturma operasyonu’ geliştirildiği belirtildi, partinin kapattırmanın alt yapısını oluşturmak istendiği savunuldu.

Konuyla ilgili bir yazı kaleme alan AKP eski milletvekili Mehmet Metiner de bu eylemler üzerinden HDP’nin kapatılmasını gündeme getirmişti.

Akşener: Yönetim zafiyeti

Söz konusu eylemlere ilişkin muhalefet cephesinden bir açıklama da İYİ Parti lideri Meral Akşener tarafından yapıldı.

Yazılı bir açıklama yapan Akşener, “Devletin görevi, bu çaresizlikten propaganda üretmek değil, hukuken gereğini yapmak ve anneleri evlatlarına kavuşturmaktır” diye belirterek, yönetim zafiyeti olduğuna işaret etti.

“Evlatlarımızı korumak ve kollamakla görevli bir devlet varken, vatandaşı bir siyasi partiden talepte bulunmak zorunda bırakmak ciddiyetsizliktir, yönetim zafiyetidir. O annelerin vicdanı üzerinden kurgu yapanları uyarıyorum; Annelerimiz, devletin kapısı yerine, parti kapısına gittikçe, o partiye ‘Devlet’ misyonu biçiyorsunuz. Türkiye böylesine sahipsiz, insanımız böylesine çaresiz duruma düşürülemez. Devlet kapısından beklenmesi gerekenler, bir parti kapısında çaresizlik feryadına dönüşemez.”

Akşener, AKP’ye yüklendiği açıklamasında “Seçim kazanma uğruna vatandaşına her türlü hakareti etmekten utanmayanlar, o annelerin derdiyle nasıl dertlensin?” diye sordu.

Meral Akşener’in bu açıklamasından kısa bir süre sonra Eskişehir’de partisinin il teşkilatıyla bir araya geldiği toplantıda konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Diyarbakır’da analar, evlatlarını bölücü örgütün elinden kurtarmak için destansı bir mücadele veriyor” dedi ve HDP binası önünde eylemlerini sürdüren ailelerin yanlarında olacaklarını belirtti.

Erdoğan konuşmasının devamında “Ortalığı ayağa kaldıranlardan en küçük ses seda duydunuz mu? Yok. Galatasaray Anneleri vardı ya. Kıyamet kopuyor muydu? Kopuyordu. Oraya gelip giden sanatçılar Diyarbakır’da bu hanım kardeşlerimizin yanına uğradılar mı?” ifadelerini kullandı.

Cumartesi Anneleri’nden çağrı

Diğer yandan HDP ve CHP milletvekilleri ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da destek verdiği bu haftaki Cumartesi Anneleri’nin eyleminde de konu gündeme geldi.

Zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenme ve faillerinin yargılanması talebiyle 754 haftadır eylemlerini sürdüren Cumartesi Anneleri, HDP Diyarbakır İl binası önünde oturan annelere seslenerek, “Oturmanız gereken yer orası değildir. Oturmanız gereken yer bu ülkeyi yönetenlerin ofisleri, makamlarının önüdür” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da “Cumartesi Anneleri görmezden gelindi ancak HDP binasının önünde duran annelerin haberi her gün medyada yer alıyor” diye konuştu.

Galatasaray Meydanı 1 yılı aşkındır yasaklı

Cumartesi Anneleri’nin eylemlerini 1 yılı aşkın süredir Galatasaray Meydanı’nda yapmasına izin verilmemekte.

700’üncü hafta eylemi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklanmıştı. Buna rağmen oturma eylemi yapmak isteyen hak savunucularına polis saldırmış, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” diyerek, Galatasaray Meydanı’ndaki bu yasağın kalıcılaştırılacağı sinyalini vermişti.

Cumartesi Anneleri’nden Emine Ocak’ın gözaltına alındığı an (Fotoğraf: Hayri Tunç)

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Cumartesi Anneleri eylemine yönelik yasağın kalıcılaştırılacağı mesajı vererek, “Bundan sonra İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu eylemlere izin verilmeyecektir. Bu AK Parti bile olsa müsaade edilmeyecek” demişti.

Bunun üzerine basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları ise her hafta olduğu gibi 701’inci haftada da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını ifade etmişti.

Ancak Cumartesi Anneleri’nin polis ablukasına alınan Galatasaray Meydanı’na gitmelerine ne 701’inci haftada ne de sonraki haftalarda izin verilmişti.


Karınca, Cumhuriyet, Mezopotamya Ajansı, NTV