Ana SayfaDünyaHong Kong’da tartışmalı yasa tasarısı geri çekildi

Hong Kong’da tartışmalı yasa tasarısı geri çekildi

HABER MERKEZİ – Hong Kong’da aylardır şiddetli protestolara yol açan, şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısının resmen geri çekileceği açıklandı.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısını resmen geri çekeceklerini duyurdu.

Reuters haber ajansı Lam’ın kararını milletvekilleri ve Çin Ulusal Halk Kongresi’nin Hong Kong delegelerinin yer aldığı toplantıda açıkladığını belirtti.

Pekin destekli Baş Yönetici Lam, aylardır şiddetle protesto edilen tasarıyı geri çekmeyi reddediyordu.

Reuters iki gün önceki özel haberinde Lam’ın geçen hafta özel bir toplantıda tasarıyı sunarak ‘affedilemez bir tahribata’ yol açtığını ve ‘elinde olsa özür dileyip istifa edeceğini’ söylediğini duyurmuştu.

Fotoğraf: AFP

Hong Kong’da Lam yönetimine karşı yüz binlerce kişinin katıldığı gösteriler Haziran ayından beri devam ediyordu.

Göstericiler yasa tasarısının geri çekilmesinin yanı sıra Lam’ın istifa etmesini, polis şiddeti hakkında bağımsız soruşturma başlatılmasını, Lam’ın gösterileri ‘isyan’ olarak tanımlamaya son vermesini ayrıca gözaltına alınan eylemcilere af çıkarılmasını istiyor.

Şüphelilerin iadesi yasa tasarısı

Şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan’da parlamentoya sunulmuştu.

Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin’in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan’a iadesini kolaylaştırıyor.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong’un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan’a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtiyor.

Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin’in Hong Kong’daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyor.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, daha önce toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını ifade ederek yasal düzenlemenin askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararı yeterli bulunmayan göstericiler tasarının tamamen iptal edilmesini istiyordu.

Hong Kong, 1898’de imzalanan “kira sözleşmesiyle” uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997’de Çin’e devredilmişti.

İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong’a, 2047 yılına kadar Çin’e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak “tek ülke, iki sistem” politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.


Karınca, Reuters, Al Jazeera