Ana SayfaDünyaİlham Ahmed: ‘Güvenli bölge’ iyi bir başlangıç, diyalog için hazırız

İlham Ahmed: ‘Güvenli bölge’ iyi bir başlangıç, diyalog için hazırız

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Meclisi’nin Eş Başkanı İlham Ahmed, Türkiye sınırında ‘güvenli bölge’ oluşturulmasını “iyi bir başlangıç” olarak niteledi. Ancak Ahmed bölgede huzurun sağlanabilmesi için Türkiye’nin de sınırda asker bulundurmaması gerektiğini söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) Eş Başkanı İlham Ahmed, uluslararası haber ajansı Associated Press’e konuştu.

Ahmed, ABD ile Türkiye’nin geçen ay vardığı mutabakat kapsamında Türkiye sınırında ‘güvenli bölge’ oluşturulmasının “iyi bir başlangıç” olduğunu, bunun ortak güvenlik kaygılarına karşı diyaloğu başlatmaya yönelik bir adım oluşturduğunu söyledi.

Ahmed “Diyalog için bir yol bulmaya çalışıyoruz. Bu planı uygulamaya koymaya başlamak da kararlılığımız ve ciddiyetimizi gösteriyor. Dünyaya ve koalisyona diyalog için ciddi adımlar atmaya hazır olduğumuzu söylemek istiyoruz” dedi.

Atılan adımların olumlu olduğunu ancak bölgede huzurun sağlanabilmesi için Türkiye’nin de Suriye sınırındaki askerlerini çekmesi gerektiğini söyleyen Ehmed “Huzur sürdürülebilir diyalogla birlikte gelmeli. Tek başına huzur yeterli değil. Eğer Türk askerleri sınırdan çekilmezse her zaman bir tehdit olarak görülecekler” diye ekledi.

Ankara’dan operasyon mesajları

YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin ‘güvenli bölge’nin kurulması planlanan bölgeden çekilmesi bekleniyor ancak bölgede kimin devriye gezeceği ve yöneteceği konusundaki ayrıntılar henüz netleşmedi.

Ankara ise ABD ile varılan mutabakata rağmen Kuzey Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri’nin denetimindeki bölgelere operasyon yapılabileceği mesajları veriyor.

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı / @tcbestepe

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan haftasonu yaptığı açıklamada Türkiye’nin güvenli bölge konusundaki taleplerinin yerine getirilmediğini söylemiş, “Biz doğrudan kendi askerlerimizin kontrol etmesi dışında bir çözüme rıza gösteremeyiz” demişti.

Erdoğan konuya dair son açıklamasında ise Türkiye’nin sınırlarından 30 kilometre derinlikte ve bütün sınır boyunca devam eden alanda konut yapmak istediklerini, mültecileri de buraya yerleştirmeyi planladıklarını söyledi.

“Ekip biçecek, ihtiyaçlarını karşılama suretiyle kendi kendilerine yetme imkanı bulacaklar. ‘Bu çok güzel proje’ dediler ama uygulamaya gelince böyle bir destek maalesef gelmedi” diyen Erdoğan, “Şu anda güvenli bölgenin sadece adı kaldı” ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da “Herhangi bir şekilde bize verilen sözlerde bir aksaklık olursa, bunlar yerine getirilmezse, Silahlı Kuvvetlerimizin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin B planı da var, C planı da var” diyerek operasyona işaret etti.


Karınca, Associated Press