Ana SayfaCezaevleri‘İşkenceye karşı’ dudaklarını dikerek açlık grevine başladı

‘İşkenceye karşı’ dudaklarını dikerek açlık grevine başladı

HABER MERKEZİ – Bolu Cezaevi’nde HDP’li vekil Leyla Güven’in açlık grevine destek olduğu için gardiyanlar tarafından işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını belirten tutuklu Sercan Zorba, dudaklarını dikerek açlık grevine başladı.

Bolu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu Sercan Zorba dudaklarını dikerek açlık grevine başladı.

Zorba’nın eyleminin gerekçesi ise HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven‘in açlık grevine destek için üç günlük açlık grevi yapmış olması.

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre  Zorba, destek açlık grevine son verdikten sonra ailesine, cezaevi yönetimi ve gardiyanların kendisine baskı uyguladığını anlattı.

Zorba, ailesi ile yaptığı son telefon görüşmesinden sonra ise ters kelepçe takılarak hücreye konuldu.

Tüm bu uygulamalara karşı da dudaklarını dikerek açlık grevine başladı.

Sercan Zorba’nın ablası Ebru Zorba yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“Kardeşim, Leyla Güven’in açlık grevine 3 gün destek verdi. Olaylar bundan sonra başladı. Sercan açlık grevini bitirdikten sonra cezaevinde kendisine karşı tavırlar değişti. Sercan’a, ‘Sen partizanlık yapıyorsun, teröristsin’ denildi.
“Bu sözlerin üzerine savcılıkta suç duyurusunda bulunduk. Ama kardeşime karşı bu davranışlar son bulmadığı için açlık grevine başladı. 9 Ağustos’ta telefonla konuşurken bir gardiyan kendisine, ‘elini cebinden çıkart terörist’ diye bir şeyler söyledi. Sercan da bu sözlerin üzerine, ‘elim cebimde değil’ gibi cümleler söyledi. Telefon görüşü bittikten sonra neler olduğunu anlayamadık.”

Bir sonraki görüşmeye dair bilgi veren abla Zorba, kamuoyuna yardım çağrısında bulundu:

“Sercan telefonu kapattıktan sonra 20-25 gardiyanın yanına geldiğini söyledi. Ellerini ters kelepçelemişler. Saatlerce bir hücreye koyup işkence etmişler. Sercan da bu olayın ardından yaşananları cezaevi müdürüne anlatıyor. Müdür kendisine, ‘Burası cezaevi bu tarz olaylar yaşanabilir’ demiş.
“Bu sözlerin üzerine kardeşim 19 Ağustos’ta dudaklarını dikerek açlık grevine devam etti. Bu eylem başlayınca yine hakaretler son bulmadı. ‘Geber terörist’ diyerek yine hakaret ediyorlar. Sercan şu an doktor kontrolüne bile çıkarılmıyor. Kardeşimin sesinin duyulması için yetkili birimlerden yardım istiyorum. Bu yaşanılanları kimse hak etmiyor.”

29 yaşındaki Sercan Zorba, Bolu Cezaevi’ne gönderilmeden önce Tekirdağ 2 Nolu Cezaevi’nde de kötü muameleye karşı 2015 ve 2017 yıllarında dudaklarını dikerek açlık grevine girmişti.

Previous post
Kaosun yoğunluk merkezi İdlib ya da Suriye'nin Gordion'u – Hasan Doğan
Next post
Immanuel Wallerstein hayatını kaybetti