Ana SayfaDünyaJohnson yine mağlup: Britanya’da parlamento bir kez daha “erken seçim yok” dedi

Johnson yine mağlup: Britanya’da parlamento bir kez daha “erken seçim yok” dedi

HABER MERKEZİ – Britanya Parlamentosu bir kez daha Başbakan Johnson’a “Erken seçim yok, anlaşmasız Brexit olmaz” dedi.

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın beş haftalık bir süre için askıya alınacak parlamentonun son oturumunda ikinci kez gündeme getirdiği erken seçim, muhalefet tarafından tekrar reddedildi.

Johnson’ın 15 Ekim tarihinde erken seçime gidilmesi yönündeki önerisine 293 milletvekili onay verdi; böylece gerekli olan üçte iki çoğunluk sağlanamadı. Teklifin geçmesi için 434 oy gerekiyordu.

Muhalefet partileri, erken seçimin tekrar gündeme gelmesi takdirinde onay vermeyeceklerini daha önce açıklamıştı. Muhalefet, erken seçim yerine anlaşmasız Brexit’in önüne geçecek adımların atılmasını istiyor.

Böylece Parlamento’daki altıncı yenilgisini almış olan Johnson ise erken seçim talebinin gerçekleşmesi için birtakım yasal önlemler alabileceğini söylüyor.

Parlamentonun bugün itibariyla askıya alınması sebebiyle oturumlar yeniden 14 Ekim’de başlayacak.

 

Mezar taşı görünümlü kartonda “Britanya demokrasisi huzur içinde yatsın” yazıyor (Getty Images, BBC)

Başbakan Johnson, 31 Ekim’de anlaşma olsun veya olmasın Britanya’yı AB’den ayırmaktaki kararlılığını sık sık yineliyor.

Eski Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda 3 kez reddedilmişti.

Johnson, May’in istifa kararı almasının ardından Muhafazakar Partinin yaklaşık 150 bin üyesinin oylarıyla başbakanlık görevine seçilmişti.

Britanya Parlamentosu, 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken anlaşmasız Brexit’i yasa çıkartarak engellemiş, hükümet AB’nin de onayıyla Brexit’i 31 Ekim’e ertelemişti.

Johnson, anlaşmasız da olsa Brexit’in gerçekleşmesini sağlamak ve parlamenterlerin olası bir müdahalesinin önüne geçmek için parlamentonun tatile girmesini istemişti.

Ancak muhalafet ve Muhafazakar Partiden istifa eden parlamenterler, anlaşmasız Brexit’i önlemeye dönük bir tasarıyı kabul etmiş ve Johnson’ın erken seçim önerisini reddetmişti.

Britanya, 2016’daki referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla AB’den ayrılma kararı almıştı.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews