Ana SayfaÇalışma YaşamıKayyum atanan Mardin’de 187 çalışan işten çıkarıldı

Kayyum atanan Mardin’de 187 çalışan işten çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na Ahmet Türk’ün yerine kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman, 187 işçiyi işten çıkardı. DİSK/Genel İş Sendikası’ndan Mehmet Salih Doğrul, işçilerin baskı ve tehditle sendika değiştirmeye zorlandıklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün görevden alınmasının ardından yerine kayyum olarak atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman, belediyedeki işçilerin işlerine son vermeye devam ediyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre kayyum atandıktan hemen sonra işten çıkarılan 150 çalışanın ardından 37 işçinin daha işine son verildiği aktarıldı.

İşçilerin söz konusu durumdan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından gönderilen mesajla haberdar olduğu belirtildi.

Bir yandan da belediyede kalan işçilerin sendika değiştirmeye zorlandığı ifade ediliyor.

Konuya ilişkin konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası yöneticisi Mehmet Salih Doğrul, belediyede sendikalarına üye olanlara karşı yoğun bir baskının olduğunu söyledi.

Kentte halen yetkili sendika olduklarını hatırlatan Doğrul, şöyle konuştu:

“17 Eylül tarihinde yetki tespiti süreci başlayacak. Ancak bu süreçte yandaş sendikaların saldırıları var. Bugüne kadar işçilerden istifa ederek, başka sendikaya geçen olmadı.
“Ancak dün itibariyle belediye yetkilileri, daire başkanları ve genel sekreterlikten gelen talimatlar doğrultusunda işçilere yönelik yoğun bir tehdit, saldırı ve sürgün işlemi başlatmış durumda. Daha önce atanan kayyumlarla binlerce arkadaşımız işinden ekmeğinden edilmişti.
“Şimdi de sendikamızı, muhalif kesimi bertaraf etme ve etkisizleştirmeye dönük bir politika var.”

Doğrul, haklarını sonuna kadar savunacaklarını vurgulayarak, konuya dair uluslararası sendikalara da bilgilendirme yaptıklarını aktardı.

Yaşananlara ilişkin suç duyurusunda da bulunacaklarını ifade eden Doğru, sendika tercihinin işçilerin kendi kararları olduğunu hatırlattı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde 187, kayyum atanan üç büyükşehir belediyesinde ise toplamda 200’e yakın işçinin işten atıldığını kaydeden Doğru, işçilerin keyfi bir şekilde işten atılması ve sendika değiştirmeye zorlanması karşısında dayanışma çağrısında bulundu.