Ana SayfaGüncelKCK Ana Davası: Yargıtay’dan iki cezaya onama

KCK Ana Davası: Yargıtay’dan iki cezaya onama

HABER MERKEZİ – KCK Ana Davası’nda yargılanan iki Kürt siyasetçiye verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından onandı.

2009 yılında yerel seçimlerin ardından “KCK” adı altında başlatılan operasyonlarda tutuklanan Kürt siyasetçiler, belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, insan hakları savunucuları, gazeteci ve aydınların bulunduğu 154 siyasetçinin 8 yıldır yargılandığı KCK Ana Davası’nda 28 Mart 2017 tarihinde karar çıkmış, 99 kişiye toplam bin 109 yıl 10 ay 22 gün hapis cezası verilmişti.

Yapılan itiraz üzerine dosyayı inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, 18 Nisan 2018’de aldığı kararda 89 isim hakkındaki hükmü onarken, diğer 10 isme verilen cezalara dair kısmi bozma kararları vermişti.

Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı ve İstinaf Cumhuriyet Başsavcılığı ile Kürt siyasetçilerinin avukatları Yargıtay 16. Daire’ye temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Yargıtay Başsavcılığı, hazırladığı mütalaasında yerel mahkemenin 6 yıl 3 ay hapis cezası verdiği DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile birlikte 18 yıl hapis cezası verilen HDP Van Milletvekili Tayip Temel, 9 yıl hapis cezaları verilen Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın cezalarının onanmasını istemişti.

İki karar onandı

Yargıtay’da, kapatılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Parti Meclisi üyesi Ramazan Morkoç ve Tamer Tanrıkolu için 4 Eylül’de duruşma yapıldı.

Morkoç ve Tanrıkolu davasında yerel mahkemenin Morkoç hakkında “örgüt yöneticiliği”nden verdiği 21 yıl hapis cezasını ve aynı suçlamayla Tanrıkolu’na verilen 18 yıl hapis cezası onandı.

Yargıtay’ın dosya üzerinden inceleme yaptığı 152 kişi hakkındaki kararını da birkaç gün içinde açıklaması bekleniyor.

Previous post
125 gündür açlık grevindeler: “Grup Yorum üyelerinin talepleri kabul edilsin”
Next post
Bir Jack London uyarlaması: 'Martin Eden'den ilk fragman