Ana SayfaGüncelKimya fabrikası yangını: İmamoğlu’ndan iddialarla ilgili açıklama

Kimya fabrikası yangını: İmamoğlu’ndan iddialarla ilgili açıklama

HABER MERKEZİ – Tuzla’daki yangının olası kimyasal etkileri sorulan İBB Başkanı İmamoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan raporu hatırlatarak, “Ürküten ya da korkutacak bir husus olmadığı için herhangi bir bilgilendirme yapmadık” diye konuştu. Konuyla ilgili kimya mühendisleri çeşitli uyarılarda bulunmuştu.

İstanbul Tuzla’da bulunan İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren poliüretan kimyasalları üretimi yapan bir fabrikada, 18 Eylül’de yangın çıkmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

İmamoğlu, yangının atmosferde kimyasal bir etki yaratıp yaratmadığına ve çevre etki raporu çıkıp çıkmadığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Resmi rapor bakanlık üzerinden yayımlandı. Böyle bir tehdidin olmadığı yönünde. Biz de de şu anda o raporlar ışığında toplumumuzu ürküten ya da korkutacak bir husus olmadığı için herhangi bir bilgilendirme yapmadık. Ama bu yangının öyle negatif bir tesiri olmayacak.”

Yangının ardından yazılı açıklama yapan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, “Poliüretan üretiminde hammadde ve yardımcı madde olarak birçok tehlikeli kimyasal kullanılmaktadır” demişti.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verilmişti:

“Bu kimyasal maddelerin yanma ürünleri de akut ve kronik etkilere sahip çeşitli buhar ve gaz ürünlerin, sis ve duman şeklinde salınımına (emisyonuna) neden olacağı bilinmektedir.
“Yangın sonucu atmosfere salınan bu ürünlerden en tehlikeli olanların başında Hidrojen Siyanür (HCN) gelmektedir. Ayrıca, kronik kanserojen etkiye sahip yanma ürünlerinin çıkması kaçınılmazdır.”

Tuzla’daki fabrika yangınının ardından kimya mühendislerinden uyarı ve öneriler

Previous post
Adana’da bir kadını darp edip, üzerine yanıcı madde döken erkeklerden biri tutuklandı
Next post
ABD’den İran’a ek yaptırım