Ana SayfaGüncelMızraklı: Evlat yolu bekleyen binlerce ana var, yegane koşul çatışmasızlık

Mızraklı: Evlat yolu bekleyen binlerce ana var, yegane koşul çatışmasızlık

HABER MERKEZİ – Yerine kayyum atanan HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mızraklı, kentte ailelerin eylemine dair değerlendirmesinde çatışmasızlığa vurgu yaptı. Mızraklı, “Anaların kaygılarını azaltabileceğimiz yegane koşul çatışmasızlıktır. Ancak barış ortamı olduğunda anaların içi rahatlayacaktır” dedi.

Diyarbakır’da bazı ailelerin çocukları için HDP binası önünde yaptıkları eylemler devam ediyor.

Diyarbakır dahil üç kente kayyum atanması sonrası başlatılan eylemlerde aileler çocuklarının dağa götürüldüğünü iddia ediyor ve bundan HDP’yi sorumlu tutuyor.

Konuya dair bugüne dek HDP’den yapılan açıklamalarda savaş ve çatışmayı sonlandırma çağrısı yapılırken, sorunun politik olduğuna vurgu yapıldı. Parti, “Gelin, yıllardır çocuklarının akıbeti için alanlarda olan tüm anneleri Meclis’te dinleyelim” dedi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan Adnan Selçuk Mızraklı da konuya ilişkin değerlendirmesinde benzer bir çağrıda bulundu.

Bianet’ten Evrim Kepenek’e konuşan Mızraklı, “Bu olaya bulunduğumuz siyasetin yaklaşımlarıyla değil, geniş çerçeveden bakmak gerekiyor” dedi.

“Öncelikle dilde çatışma halini bir kenera bırakıp sonra da fiziksel çatışmasızlığı gerçekleştirmek gerekiyor. Barışa uzanacak elleri oluşturmak ve yakalamak gerekiyor.
“Oradaki çıkışı şuradan okumak gerekiyor. Bu çatışmalı süreç en fazla bizi yaraladı, yeni birileri daha oluşacaktır böyle. Böyle bakılınca bu anneleri sadece HDP ilin önündeki analar olarak okuyamayız.
“Evlat yolu bekleyen binlerce ana var; Cumartesi Anneleri var, Barış Anneleri var; ister oğlu dağda olsun ister polis olsun ister cezaevinde olsun. Hepsinin derdine derman olacak yegane şey siyasetin çözümleyici tavrıdır. Anaların kaygılarını azaltabileceğimiz yegane koşul çatışmasızlıktır. Ancak barış ortamı olduğunda anaların içi rahatlayacaktır.”

Partisine yönelik suçlamalara, “HDP dağa insan kaldırma istasyonu değildir” sözleriyle karşılık veren Mızraklı, “HDP çatışmacı bir zihniyet değil, barış içinde birarada yaşamayı ilke edinen bir partidir” diye konuştu.

Mızraklı, “HDP – PKK arasında bütünlük kurmak, HDP’yi kapatmaya kadar gidebilir. Ailelerin bu yönde araçsallaştırılmaması gerekiyor” diye ekledi.

“Bu da hastalıklı bir durumdur, sorunlu bir durumdur. HDP’yi ötekeleştiren bir anlayış var,  bu da demokratik çözüm çabalarını ötekileştiren bir yaklaşımdır. Bu meseleye dikkat etmek gerekiyor.”

HDP’den oturma eylemi yapan aileler için Meclis’e çağrı

HDP: Sorun politiktir, savcılarla aşılamaz; gelin tüm anneleri Meclis’te dinleyelim