Ana SayfaGüncelMusa Anter Gazetecilik Ödülleri’nin sahipleri açıklandı

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri’nin sahipleri açıklandı

HABER MERKEZİ – Bu yıl 27’ncisi düzenlenen ve beş ayrı dalda verilen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin kazananları açıklandı. Üç isme Onur Ödülü’nün verildiği yarışmada ödüller Cumartesi günü düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek.

Beş ayrı dalda verilen ve Yeni Yaşam gazetesi tarafından düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin sahipleri belli oldu.

Bu yıl 27’ncisi düzenlenen yarışmada Türkçe haber ödülü iki haber arasında paylaştırıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kanbal‘ın Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum sonrası yaşanan yolsuzluklarla ilgili yaptığı “Kayyum danışmanının 246 bin TL’lik rüşvet çarkı hesap dökümlerine yansıdı” haberi ile BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek’in Antalya Kepez Devlet Hastanesi’nde son iki yılda 274 çocuğun doğum yaptığını ortaya çıkardığı, “274 çocuk doğum yaptı” haberi birinciliğe layık görüldü.

Öte yandan Türkçe haber jürisi, Euronews’ten Rabia Çetin’in “Kimliği olduğu halde sınır dışı edilen Suriyeli sığınmacı El Nusra bölgesine gönderildi” haberini de Jüri Özel Ödülü’ne değer buldu.

Kürtçe haberde ödül kayyum haberine

Katılımın yoğun olduğu Kürtçe haber dalında birincilik kayyumlarla ilgili habere verildi.

MA’dan Gökhan Altay “Qeyûmên Sîlopiyê erdên aîdî şaredariyê bi erzanî firot rêveberên AKP’ê” haberi birincilik ödülünü aldı.

Fotoğraf ödülü ablukalara

Bu yılın fotoğraf yarışmasında birincilik ödülü de birbirilerini tamamladıkları düşüncesiyle iki kare arasında paylaştırıldı.

Bu fotoğraflardan biri European Pressphoto Agency (EPA) foto muhabiri Sedat Suna’ya ait. Suna, 2018’de Taksim’de düzenlenen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü yürüyüşünde kadın eylemci ile kadın polisin barikatta karşı karşıya geldiği “Kadın Eli” fotoğrafı ile ödüle layık görüldü.

Jinnews muhabiri Rojda Aydın ise Mardin’deki kayyum protestolarında HDP milletvekili Ebru Günay’ın polis çemberinde tek başına durduğu anı çektiği kareyle ödülü kazandı. Aydın’ın fotoğrafı “Abluka ve Kadın Direnişi” adı taşıyor.

Kadın haberciliğinde özel ödül

Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği dalında bu yıl jüri, cezaevlerinde bulunan kadın gazeteciler adına Jinnews editörü Kibriye Evren’e Jüri Özel Ödülü vermeyi kararlaştırdı.

Gazeteci Kibriye Evren, 11 aydan beri Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu.

Karikatür ödülü Ayrancıoğlu’na

Karikatür dalında jürinin eserler arasında yaptığı değerlendirmede karikatürist Aşkın Ayrancıoğlu’nun “Yok Edici” adlı çizimi birincilik ödülünün sahibi oldu.

Sinop’ta yaşayan çizer Ayrancıoğlu, 1994, 1995, 1996, 2009 ve 2015 yıllarında Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri karikatür dalında farklı derecelerde ödüller almıştı.

Üç isme özel ödül

Öte yandan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nde yarışma jürisi bu yıl üç isme Onur Ödülü vermeyi kararlaştırdı.

Onur Ödülü’ne layık görülen isimlerden biri haftalık gazete Halk Gerçeği’nin kuruluşunda yer alan ve sonrasında Özgür Ülke, Özgür Gündem, Özgürlükçü Demokrasi ve Yeni Yaşam gazetelerinde çalışan gazeteci Hüseyin Aykol. Kendisi, kapatılan Özgür Gündem gazetesinde Eş Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı dönemde hakkında verilen 3 yıl 9 aylık hapis cezasının onanması üzerine Temmuz ayından beri Sincan 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.

Onur Ödülü’nün verildiği bir diğer isim ise şair Hicri İzgören. İzgören, Özgür Gündem gazetesinden bu yana kesintisiz bir şekilde köşe yazıları kaleme alıyor.

Bu ödüle layık görülen üçüncü isim avukat Özcan Kılıç oldu. Kılıç; saldırıların, sansürün ve tutuklamalar ile davaların hedefinde olan gazetecilerin ve basın emekçilerinin yıllardır avukatlığını yapıyor.

Ödül töreni 21 Eylül’de

Bu yılın ödülleri 21 Eylül Cumartesi günü sahiplerine verilecek.

İstanbul Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenecek ödül töreni saat 18.00’da başlayacak.

Ayrıca bu yıl Musa Anter için ilk anma 27 yıl önce vurulduğu Diyarbakır’ın Seyrantepe semtinde 20 Eylül günü yapılacak.

Anter’in ailesi ile gazetecilerin katılacağı anmanın ardından aynı gün Anter’in Mardin’in Nusaybin ilçesi Akarsu köyündeki mezarı ziyaret edilecek.

Jüride kimler var?

Bu yıl 27’nci kez düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin jürisinde yer alan isimler şöyle:

  • Türkçe haber jürisindeki isimler Tuğrul Eryılmaz, Candan Yıldız, Fatih Polat, Faruk Eren, İbrahim Varlı, M. Ferhat Çelik.
  • Kürtçe haber jürisindeki isimler Suna Tunç, Ramazan Umar, Semiha Alankuş, Ferid Demirel, Mehmet Ali Ertaş.
  • Kadın haberciliği jürisindeki isimler Nevin Cerav, Mehveş Evin, Melis Alphan, Necla Demir, Beritan Elyakut.
  • Fotoğraf jürisindeki isimler Mustafa Seven, Abdurrahman Gök, Özcan Yaman, Ramazan Öztürk, Nazmi Belge.
  • Karikatür jürisindeki isimler Doğan Güzel, Gülay Batur, İmam Cici, Sefer Selvi.



Önceki Haber
Akaryakıta bir zam daha: Benzinde fiyat artışı 35 kuruş
Sonraki Haber
Cumartesi Anneleri’nden Anik Can hayatını kaybetti