Ana SayfaEğitimOkullar açıldı: Masraflarda geçen yıla göre yüzde 35 artış

Okullar açıldı: Masraflarda geçen yıla göre yüzde 35 artış

HABER MERKEZİ – Yaz tatilinin ardından 18 milyonun üzerinde öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen için yeni eğitim öğretim yılı bugün itibariyle başladı. Yapılan hesaplamalar ise 2019-2020 eğitim-öğretim yılında aileler için eğitim masraflarının önceki yıla göre yükseldiğini gösteriyor. Eğitim-Sen’in açıkladığı raporda, ekonomik kriz nedeniyle okul ihtiyaçlarında son bir yıl içinde yüzde 15 ile yüzde 35 arasında artış meydana geldiği belirtildi.

2019-2020 eğitim-öğretim yılı dolayısıyla resmi ve özel okullarda 18 milyonun üzerinde öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen bugün ders başı yaptı.

Yeni eğitim ve öğretim yılı birinci dönemi 17 Ocak 2020 Cuma günü sona erecek.

Birinci dönem ara tatili 18-22 Kasım 2019’da, yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020’de yapılacak.

İkinci dönem 3 Şubat 2020 Pazartesi başlayacak ve 19 Haziran 2020 Cuma tamamlanacak.

İkinci dönem ara tatili ise 6-10 Nisan 2020’de yapılacak.

Kurs sınıfları

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), öğrenci ve mezunlar için ücretsiz olarak düzenlenecek destekleme ve yetiştirme kurslarına öğrenci başvuruları 19-23 Eylül 2019’da alınacak.

Kurs sınıfları 24-29 Eylül 2019’da oluşturulacak.

Yıllık açılacak kurslar 30 Eylül 2019’da başlayacak ve 7 Haziran 2020’de tamamlanacak.

Eğitim masrafları

Yapılan hesaplamalar ise 2019-2020 eğitim-öğretim yılında aileler için eğitim masraflarının önceki yıla göre en az yüzde 17 yükseldiğini gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayına dair enflasyon verilerini geçen hafta açıklamıştı.


Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?


Eylül ayına dair enflasyon verisi ise Ekim ayının başında gelecek; böylece eğitim masraflarının geçen yıla göre ne kadar yükseldiğine dair daha net bir tablo ortaya çıkacak.

Ancak Ağustos ayına dair enflasyon verilerinden de eğitim masraflarının ne kadar yükseldiğini anlamak mümkün.

Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 15,01 oldu.

TÜİK’in aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler listesinde üçüncü sırada, bir önceki aya göre yüzde 16’lık bir yükseliş kaydeden özel üniversite ücreti var.

Okul çantasında aylık olarak yüzde 3,43; yurt ücretlerinde ise yüzde 3 artış yaşandığı görülüyor.

Ağustos ayında ana harcama grupları itibarıyla eğitim ise aylık yüzde 4,26 artış gösterdi.

Eğitim alanında yıllık enflasyon ise yüzde 17,59 oldu.

2018 yılında ise eğitim alanında yıllık yüzde 8,65’lik bir artış olmuştu.

“Bir memur maaşının yarısını okul masrafına veriyor”

Eğitim-İş sendikasının bu ayın başında açıkladığı raporunda, asgari ücretle geçinen bir ailenin bir aylık maaşını, memur maaşı ile geçinen bir ailenin ise aylık gelirinin yarısından fazlasını ilkokula başlayan çocuğunun okula başlama gideri olarak harcadığı belirtildi.

Bu rapora göre ailelerin çocukları için yeni eğitim-öğretim döneminin başında yaptığı harcamalar şu şekilde:

  • Okul öncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1.198 TL
  • İlkokul 1’inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1.813 TL
  • Ortaokula başlayan öğrencinin başlangıç gideri 1.991 TL
  • Liseye başlayan öğrencinin başlangıç gideri 2.144 TL

Eğitim-İş, bu rakamlara göre okula başlangıç giderlerinde bütün eğitim kademelerindeki yıllık ortalama artışın yüzde 14,93 olduğunu belirtti.

Eğitim-Bir-Sen sendikası ise okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar bir öğrenci için bir ailenin yaptığı aylık ortalama masrafın 251 TL olduğunu hesapladı.

Sendikanın hesaplamalarına göre kantin ve yemekhaneye ayrılan para ile bu harcama okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 440 TL, ortaöğretimde ortalama 509 TL’ye çıkıyor.

Eğitim masrafları içerisine ulaşım ihtiyaçlarının karşılanması için ödenen servis ücretleri eklendiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde ortalama maliyet 440 TL’den 704 TL’ye, ortaöğretimde ise 509 TL’den 763 TL’ye yükseliyor.

Bu yüzden Eğitim-Bir-Sen devlet tarafından, okul öncesi dahil çocuğu okula giden memurlara en az 251 TL; alt gelir grubundaki ailelere de ilköğretime giden her bir çocuk için en az 251 TL yardım yapılması gerektiğini savunuyor.

Eğitim-Sen’den MEB’e 10 maddelik uyarı

Eğitim-Sen de “2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu” başlıklı raporunu kamuoyuyla paylaşmıştı.


Eğitim Sen’den MEB’e 10 temel uyarı


Raporda, ekonomik kriz nedeniyle okul ihtiyaçlarında son bir yıl içinde yüzde 15 ile yüzde 35 arasında artış meydana geldiğini belirtilmişti.

Raporda, 10 maddelik uyarı ise şöyle sıralanmıştı:

  • Tüm öğrencilerimizin eşit, ulaşılabilir, nitelikli, ücretsiz eğitimden yararlanmasını sağlayacak bütçe planlaması yapmak MEB ve siyasi iktidarın sorumluluğudur. Sorumluluğun gereği yerine getirilmelidir.
  • Tüm öğrencilerimizin eğitim hakkı uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Öğrencilerimizin eğitim hakkını tam ve baskı altında kalmadan kullanması gerekir. Öğrencilerimizi çırak olmaya özendiren politikalardan vazgeçilmelidir.
  • Yargı kararları uygulanmalı; Diyanet, dini vakıf ve dernekler ile yapılan protokoller sonlandırılmalıdır.
  • Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ nün ‘özerk’ yapısına son verilmelidir.
  • Anadolu liselerinde ikili eğitimden kaynaklı oluşabilecek güvenlik, sağlık, beslenme gibi sorunlara yönelik MEB önlem ve çözümler üretmelidir. Güvenlik sorununun çözümü için ücretsiz servis başta olmak üzere acil adımlar atılmalıdır.
  • 2019-2020 eğitim öğretim yılında LGS sınavına girecek 1 milyon 800 bin öğrencinin mağduriyet yaşamaması için gereken önlemler alınmalıdır. MEB öğrencilerin taleplerini toplamalı, okul gereksinimini belirlemeli ve bu gereksinimi karşılayacak önlemleri “Her öğrencinin istediği okulda eğitim alma hakkı vardır” ilkesini gözeterek yaşama geçirmelidir.
  • Proje okulları uygulaması sonlandırılmalıdır.
  • Sözleşmeli, ücretli, güvencesiz çalışma biçimlerine; mülakat uygulamalarına son verilmelidir. Öğretmen açığı kadar atama acilen yapılmalıdır.
  • Öğretmenlerin statüsü, çalışma koşulları, hakları, işe alım ve istihdam biçimine kadar her konuda öğretmenlerin söz ve karar hakkı gözetilmelidir.
  • Hukuksuzca ihraç edilen arkadaşlarımız hala MEB çalışanıdır. MEB eğitim emekçilerine sahip çıkmalı, yaşanılan mağduriyetlere ilişkin sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir. Öğretmenleri başarılı, başarısız olarak ayrıştıran, okul müdürlerini performans denetimine tabi bırakan ‘2019 Yılı Öğretmenler Günü Genelgesi’ geri çekilmelidir.

Karınca, BBC Türkçe
Previous post
Silopi'de tiyatro ve sinema günleri
Next post
İnsanlığın sevinçli türküsü, rap ve susamamak – Özlem Ergun