Ana SayfaGüncelParti önü eylemleri: HDP önündekilerden ‘somut adım yok’ tepkisi, AKP’dekilere gözaltı

Parti önü eylemleri: HDP önündekilerden ‘somut adım yok’ tepkisi, AKP’dekilere gözaltı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da HDP önündeki eylemler sürerken, Kayseri’den İstanbul’a farklı illerde de AKP önünde eylemler yapılıyor. Bugünkü eylemlerde HDP binası önündeki bir aile “O kadar destek ziyaretleri oluyor ama hiçbir somut adım atılmıyor. Burada bizi kullanarak kendi kahramanlıklarını yapıyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi. AKP önünde yapılmak istenen eylemlere ise izin yoktu; Ankara’da KHK’li Yıldırım ile anneler gözaltına alındı, Kayseri’de aileler bina önünden uzaklaştırıldı, İstanbul’da ailelere “Oğlunuzu başka yerde arayın” diyen polis gazetecileri tehdit etti.

Diyarbakır’da HDP binası önünde bazı ailelerin çocukları için başlattığı eylem devam ederken, aynı tarz eylemler AKP binaları önüne de taşındı.

Diyarbakır’daki anneler çocuklarının dağa kaçırıldığını söyleyip, HDP’yi suçluyor. AKP önünde eylem yapanlar ise 15 Temmuz’da cezaevine konulan askeri öğrencilerin anneleri, KHK ile işinden edilenler ve “barış” talebinde bulunan beyaz tülbentli anneler.

Ankara’da gözaltı

KHK ile ihraç edilen ve işe iade talebiyle her gün Sakarya Caddesi’nde oturma eylemi yapan Büro Emekçileri Sendikası üyesi Cemal Yıldırım, eylemcilerden biri.

Yıldırım, eylemini önceki gün itibarı ile AKP Ankara İl Başkanlığı önüne taşımıştı; geçtiğimiz iki gün de gözaltına alındı.

Bugün de Yıldırım ve 15 Temmuz’da gözaltına alınıp müebbet hapis cezası verilen Hava Harp Okulu öğrencilerinin anneleri AKP Ankara İl Başkanlığı önünde eylemdeydi.

Oturma eylemi yapmak isteyen Yıldırım ve annelere izin verilmezken, eylemciler herhangi bir gerekçe gösterilmeden alandan uzaklaştırıldı.

Müebbet hapis cezası verilen Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya, polisin gözaltına aldığı Cemal Yıldırım’ın önüne geçerek, “Ne yapmış sanki. İşini istiyor. Hiçbir yere götüremezsiniz” diyerek gözaltına engel olmaya çalıştı.

Polis bunun üzerine hem Yıldırım’ı hem de Çetinkaya’yı zorla gözaltı aracına sürükledi.

Gözaltına alınan asker annelerinden Sanem Denizkural, kendisini gözaltına alan polislere tepki göstererek, “Diyarbakır’daki anneler anne de biz değil miyiz? Biz çocuklarımızı istiyoruz. Çocuklarımızı verene kadar burada eylemlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Uzaklaştırılan asker annelerinden biri,  her gün daha kalabalık bir şekilde AKP İl Binası önüne geleceklerini söyledi.

Kayseri’de AKP önünden uzaklaştırıldılar

AKP Kayseri İl Binası önünde de bir araya gelen dört öğrenci annesi, buradan uzaklaştırıldı.

Aileleri uzaklaştıran polis, kendilerine daha sonra randevu verileceğini söyledi.

İstanbul’da aynı tablo, gazeteciler de tehdit edildi

Benzer bir eylem İstanbul’da da vardı. İstanbul Hava Harp Okulu’nda öğrenciyken 15 Temmuz sürecinde gözaltına alınarak tutuklananların aileleri, AKP İstanbul İl Başkanlığı önünde “adalet” talebiyle eylemdeydi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı il binasının önü, güvenlik bariyerleriyle kapatıldı.

İl binası önünde bir araya gelen aileler, yetkili biriyle görüşmek istediklerini belirterek bekleyişlerini sürdürdü.

Bu sırada güvenlik şubede komiser olduğunu söyleyen bir kişi, “Çıkın gidin buradan” diye bağırarak, aileleri zorla alandan uzaklaştırdı.

Bu sırada polis, “Oğlumu devlete verdim ve devletten istiyorum” diyen tutuklu Harbiye okulu öğrencisinin annesine, “Git başka yerde ara onu” dedi.

Öte yandan ailelerin eylemlerini çeken basının görüntü alması ve fotoğraf çekmesi engellenirken, gazetecilere GBT yapıldı.

Gazetecilerin çektiği görüntüleri zorla silen polis, Mezopotamya Ajansı muhabirini, “Herhangi bir görüntü Mezopotamya Ajansı’nda çıkarsa bunu senin yanına bırakmam” sözleriyle tehdit etti.

Diyarbakır’da gözaltına alınan anneler: “Biz barış istiyoruz”

Dün AKP Diyarbakır il binası önünde “Anneler barış istiyor” pankartı açıp, oturma eylemi başlatan ‘beyaz tülbentli’ annelerden beşi gözaltına alınmıştı.

Onlardan Aysel Tufan, AKP önüne barış için gittiklerini ancak sürüklenerek gözaltına alındıklarını söyledi.

Belediyelere kayyum atanmasına karşı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi karşısında bulunan Lise Caddesi’nde sürdürülen ‘Demokrasi Nöbeti’nde konuşan Tufan, “Bina önünde, polis arabasında bize işkence uyguladılar. Edilen küfürlerden biz utandık, onlar utanmadı” dedi.

“Biz de tutuklu çocuklarımızı, kaybedilen çocuklarımızın kemiklerini istiyoruz” diyen Tufan, “HDP önünde bekleyen aileler gelsin birlikte AKP önünde duralım. Biz kimsenin ölmesini istemiyoruz. Biz barış istiyoruz.  Biz irademizi istiyoruz” diye konuştu.

HDP önünde “Bizi kullanarak kahramanlık yapıyorlar” tepkisi

Öte yandan Diyarbakır’da HDP önündeki eyleme katılan, asker olan oğlu PKK tarafından alıkonulan Şevket Altuntaş, “O kadar destek ziyaretleri oluyor ama hiçbir somut adım atılmıyor. Burada bizi kullanarak kendi kahramanlıklarını yapıyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Biri geliyor, kendi reklamını yapıyor. Biri geliyor, şarkı söylüyor. Biri de işte birileri görsün diye ‘anaların yanına gittim, herkes görsün’ diye geliyor. Biz köprüyüz, biz bunun farkındayız. Reklam amaçlı gelenler çok ama ben gelen kişiye diyemem sen reklam için geliyorsun. Burası provokatörlük yeri değil, gösteriş yeri değil, bizim burada bir amacımız var, çocuklarımızı istiyoruz.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’daki aileleri ziyaret etmek için HDP önüne gitmişti.

Soylu’nun yanı sıra Aile Bakanı Zehra Zümrüt Çelik de HDP önündeki eylemcileri ziyaret ederek, parti binası önünde oturmuştu.


Bu haber Mezopotamya Ajansı’nda yer alan farklı haberlerden derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP'den istifa eden Ünal'dan erken seçim iddiası
Sonraki Haber
Bu yıl 63 yapım var: 18. Filmekimi'nin programı açıklandı