Ana SayfaGüncelSoylu’dan ‘İstanbul’a kayyum atanacak mı?’ tartışmalarına yanıt

Soylu’dan ‘İstanbul’a kayyum atanacak mı?’ tartışmalarına yanıt

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Soylu, HDP’li belediyelere kayyum atanması sonrası süren “İstanbul’a da kayyum” polemiğine dair konuştu. Kayyum atamalarının anayasaya uygun olduğunu savunan Soylu, “İstanbul ve Ankara için kayyım ataması söz konusu değil” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP’li belediyelere kayyum atanması sonrası “İstanbul’a da kayyum atanabilir mi?” tartışmalarına yanıt verdi.

Katıldığı CNN Türk canlı yayınında konuşan Soylu, “Politika yapmak isteyebilirsiniz ama önce işinizi yapın. Diyarbakır’da, Mardin’de ve Van’da görevden alınan belediye başkanlarına ‘16 milyonun selamını getirdim’ dedi. Ben de bir İstanbul seçmeniyim, kimseye selam falan göndermedim” diye konuştu.

Soylu, “İstanbul ve Ankara için kayyım ataması söz konusu değil” dedi ancak şunu da ekledi: “Terörle ilişkiniz varsa devlet boş durmaz.”

Bakan Soylu, Ekrem İmamoğlu’na yönelik “pejmürde”ifadesi için ise, “Eğer siz kendi işinizin dışında, dönüp bir takım meselelere girerseniz elbetteki biz üzerimizdeki sorumlulukları yerine getiririz demektir” dedi.

‘Kayyum atamaları anayasaya uygun’

Soylu, HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine yapılan kayyum atamalarına dair konuştu.

‘Kayyım’ ifadesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Soylu, şunları söyledi:

“Bu işin doğrusu geçici görevlendirilen belediye başkanları. Kayyım başkan değil, burada geçici olarak vekil atanması söz konusu. Yasalarda bu kanun net bir şekilde belirtilmiştir. Teröre bulaşan belediye başkanlarına yapılan işlemlerin hepsi anayasaya uygun.”

‘Görevden alınan isimlerin cezaları artabilir’

Görevden alınan belediye eşbaşkanlarına yönelik suçlamalarını sürdüren Soylu, CHP’lilere de seslendi.

“Önceki davalarda 237 yıl 237 ay hapis cezası verildi. Bir kişinin seçilmiş olması istediğini yapabilme özgürlüğünü getirmez. Bir belediye başkanı teröre bulaştığında, yolsuzluk yaptığında seçildikleri için işlem yapmayalım mı? Görevden alınan başkanlarla ilgili mahkemeler sürüyor, cezalar artabilir.”

“Görevden alınan Diyarbakır belediye başkanı; terörist cenazesine gideceksin, teröristin ismini caddene vereceksin. Teröristlere ilaç sağlayacaksın, onları tedavi edeceksin. Personel kimlik kartlarından ay yıldızlı bayrağı gelir gelmez çıkartacaksın. CHP’li kardeşlerime sesleniyorum; bunu hazmedebiliyor musunuz. Ben hazmedemiyorum. Bunlar olduğunda gereken yapılır.”

Soylu eşbaşkanları hedef aldı

Soylu, açıklamalarında ‘eşbaşkanlık’ sistemini de hedef alarak, eşbaşkanı ‘Kandil’in’ görevlendirdiğini iddia etti.

“Çocukların eline silah verecekler, bunları dağa götürecekler arkadaşları da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde paşalar gibi oturacak. Teröre karışıyorsan ben sana siyaset yaptırmam.”

Kayyum atamalarına tepki gösteren isimlere de değinen Soylu, “CHP diyecek ‘demokrasi, seçilmişlik’. Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu diyecek ‘seçilmişlik. Hangi seçilmişlik. Dünyanın hangi ülkesinde demokrasi kendisini imha eder” ifadelerini kullandı.

Parti kapatma tartışması

Ayrıca Soylu, AKP sözcülerinin ve yine iktidara yakın kalemlerin sıklıkla gündeme getirmeye başladığı HDP’nin kapatılmasına yönelik gündeme dair ise, İspanya’daki Batasuna Partisi örneğini verdi.

“Batasuna kararı çok enteresandır. AİHM onayladı. İspanya Ağır Ceza Mahkemesi dedi ki, ‘teröre bulaşıp bulaşmadığına bakmak. Sistematik olarak buna ses çıkarmadığına bakarım’. Sistematik olarak buna ses çıkarmayacaksınız ve buna karışacaksınız. Ben sana karışırım. Avrupa’da oluyor biz yapınca ‘seçilmişlik’ diyorlar.”

İmamoğlu’ndan “İstanbul’a kayyum” polemiğine tepki: Sinek vızıltısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
76. Venedik Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu
Sonraki Haber
HDP ve DTK heyeti Neçirvan Barzani ile bir araya geldi